Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την πρόθεση της Πολωνίας να τοποθετήσει αντιβαλλιστική ασπίδα του ΝΑΤΟ, την εμπλοκή της Ελλάδας σε πυρηνικά σενάρια, αλλά και πώς πρέπει να κινηθεί η Ουκρανία και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, μίλησε στο Open, ο καθηγητής της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων, Θεόδωρος Λιόλιος. Παράλληλα, ανέλυσε τις πυρηνικές κινήσεις των ΗΠΑ και τόνισε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος ώστε να πέσουν οι επικίνδυνοι τόνοι γύρω από τα πυρηνικά και να βρεθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν... μόνος του εναντίον όλων. 

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να εμπλέξει και την Πολωνία και ουσιαστικά το ΝΑΤΟ σε αυτόν τον πόλεμο γιατί εάν η Πολωνία στείλει τα αεροσκάφη, τότε εμπλέκεται ολόκληρο το ΝΑΤΟ και θα έχουμε μια μεγαλύτερη ανάφλεξη. Σωστά οι αρχές του ΝΑΤΟ είπαν όχι σε αυτό το αίτημα του Ζελένσκι, ωστόσο εγκατέστησαν αντιβαλλιστική ασπίδα τους πυραύλους Πάτριοτ, άρα έγινε ένα τεράστιο άλμα στην Πολωνία. Εδώ και καιρό, η Ρωσία απειλεί με επίθεση εάν τοποθετηθεί αντιβαλλιστική ασπίδα σε Ουκρανία, Πολωνία ή Ρουμανία. Η Πολωνία ήθελε εδώ και μέρες την αντιβαλλιστική ασπίδα και το πέτυχε και προσπαθούν να το περάσουν με ήπιο τρόπο τώρα στο ΝΑΤΟ, το σίγουρο είναι ότι η Ρωσία θα αντιδράσει σε αυτό και υπάρχει ενδεχόμενο η Ρωσία να χτυπήσει και την Πολωνία. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν αυτοκτόνησε οικονομικά εισβάλλοντας στην Ουκρανία

Για τα πυρηνικά: «Για τα πυρηνικά αίτια, αυτή την ώρα έχουμε ένα πυρηνικό παραπέτασμα. Εχουμε αντικατάσταση του παραπετάσματος που είχαμε στον «Ψυχρό Πόλεμο». Η Ρωσία είναι απομονωμένη, είναι μια πηρυνική υπερδύναμη και πιστεύω ότι μετά τον άδικο και επιθετικό πόλεμο που κάνει θα αποσυρθεί από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών και θα προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή για να προσπαθήσει να επαναφέρει μια ισορροπία γιατί οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι πολλαπλάσιες της Ρωσίας και δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Για την απάντηση των ΗΠΑ: «Εχουμε μια δυσάρεστη εξέλιξη στην πυρηνική ασφάλεια της χώρας από χθες, έχουν έρθει πυρηνικά βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ, ξεκίνησα από τις ΗΠΑ και μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Σταμάτησαν στον Ηνωμένο Βασίλειο και συνεχίζουν για την περιοχή της Ουκρανίας. Είναι πολύ ισχυρά θερμοπυρηνικά όπλα αυτά. Πρόκειται για τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Β52 των ΗΠΑ. Στα πυρηνικά όπλα έχουμε τρεις κατηγορίες: Τους βαλλιστικούς πυραύλους, τα υποβρύχια και τα βομβαρδιστικά. Οταν πριν από λίγες μέρες ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενεργοποίησε τα βομβαρδιστικά, ήταν θέμα χρόνου και οι ΗΠΑ να απαντήσουν. Και πραγματικά αυτό έγινε, για να δείξει το ΝΑΤΟ ότι ανταποκρίνεται στην κίνηση αυτή. Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος. Με την κίνηση αυτή, την αντιβαλιστική ασπίδα σε Ουκρανία, Πολωνία ή Ρουμανία, στην ουσία το ΝΑΤΟ εξουδετερώνει τους υπερηχητικούς πυρηνικούς πυραύλους της Ρωσίας και αυτό από πέρυσι λέει η Ρωσία ότι δεν μπορεί να το δεχτεί, όπως και τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ουκρανία που πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι δεν θα παίρνουν καύσιμα από τη Ρωσία, αλλά από τη Δύση. Αυτό βέβαια σημαίνει και μεγάλη οικονομική απώλεια για τη Ρωσία. 

Για την εμπλοκή της Ελλάδας: «Σε αυτή την αντιβαλλιστική ασπίδα βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου το 2011 κάναμε μια δοκιμαστική πυρηνική άσκηση με εκτόξευση εικονικού πυραύλου από τη Σαντορίνη, αναχαιτίστηκε με πυραύλους Πάτριοτ από την Κρήτη. Δεν είναι απόρρητα όλα αυτά, αλλά δεν είναι γνωστά και στο ευρύ κοινό. Είμαστε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και όλα αυτά συμβαίνουν ως μέρος των δεσμεύσεων που έχουμε υπογράψει. Οπως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Τρούμαν που πλέει στο Αιγαίο και μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα. Αυτό που συμπερασματικά μπορούμε να πούμε είναι ότι όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι απόλυτα καταδικαστέο, αλλά όχι απόλυτα απρόκλητο. Θα πρέπει να πέσουν λίγο οι τόνοι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει να ζητάει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Ωστε αν συνεχίσει ο Πούτιν να τους βρει όλους απέναντι».

Για το εάν η Ουκρανία έχει «καθυστερήσει» μια πυρηνική επίθεση της Ρωσίας: «Αυτό που ισχυρίζονται οι Ουκρανοί δεν νομίζω ότι είναι απόλυτα ακριβές. Πιθανότατα, οι Ρώσοι είναι πολύ προσεκτικοί πάνω σε αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα επιφέρει τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Θα μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό από τον πόλεμο που έχουμε μέχρι τώρα. Δεν έχει λόγο αυτή τη στιγμή η Ρωσία να κάνει μια τέτοια κίνηση. Ομως, σίγουρα κινδυνεύουμε με έναν πυρηνικό πόλεμο. Γιατί εάν απειληθεί η Ρωσία, αποσύρεται από την απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών και θα κάνει ένα περιορισμένο χτύπημα. Θα είναι ένα προειδοποιητικό χτύπημα και αυτό είναι πολύ σοβαρό».  

Για τα βιολογικά όπλα: «Πλέον ζούμε τη διπλωματία της μαζικής καταστροφής. Αυτό είναι και τα βιολογικά όπλα, που πρόσφατα ενεπλάκη η Αμερική και η Κίνα ότι διαθέτουν δηλαδή σε κάποια μικροβιολογικά εργαστήρια ένα ιό τον οποίο εάν απελευθερώσει μπορεί να προκαλέσει μαζική καταστροφή... θανάτους. Αυτό κινείται περισσότερο στα όρια ''απειλών'' προς το παρόν και στην ουσία προσπαθεί ο ένας να φοβίσει τον άλλο. Καλό θα είναι να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από κάθε άποψη». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA