Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μετά το Τσερνόμπιλ χάθηκε η επαφή και με τον μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αυτό της Ζαπορίζια. Η ανακοίνωση έγινε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα συστήματα ειδοποίησης της Ζαπορίζια σταμάτησαν να στέλνουν ενημερώσεις μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος από την ξαφνική διακοπή ροής πληροφοριών στα κεντρικά της υπηρεσίας στην Βιέννη. Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό από τι προήλθε αυτή η διακοπή και πως η Επιτροπή λαμβάνει ακόμα στοιχεία από άλλους τρεις πυρηνικούς σταθμούς που είναι σε λειτουργία.

Διαβάστε ακόμηΠόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια οργή για τον βομβαρδισμό σε μαιευτήριο - Για στρατιωτική βάση στη Μαριούπολη μιλούν οι Ρώσοι

Πάντως, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, Belta, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή στους ειδικούς να εξασφαλίσουν την παροχή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. «Ο υπουργός Ενέργειας έλαβε εντολή να οργανώσει το έργο για να τροφοδοτήσει άμεσα ηλεκτρισμό το σημείο. Έχουμε μια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, που δεν λειτουργεί. Πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως. Σύμφωνα με το προσωρινό σχέδιο, αυτή η γραμμή θα μπορεί πιθανώς να τροφοδοτηθεί στον υποσταθμό προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί η διακοπή είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας. «Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες», υποστήριξε στο Twitter.

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε προηγουμένως η εταιρεία Ukrenergoδιαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης. Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του Ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook. Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA