Μενού
  • Α-
  • Α+

Και μετά την Αττάλεια, τι; Με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στη διπλωματική διελκυστίνδα που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς αν και οι αναλυτές περίμεναν πως θα προκύψουν καλές ειδήσεις από τη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα, τελικά δεν προέκυψε «λευκός καπνός». Το ερώτημα είναι τι έπεται στη συνέχεια, με τους διπλωματικούς αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αρκετοί περιμένουν να ενταθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο μέτωπο, σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι «αντιστάσεις» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως από χθες, Τετάρτη, είχε γίνει γνωστό από δημοσίευμα της μεγάλης ισραηλινής εφημερίδας, Jerusalem Post, πως οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «είχαν προχωρήσει αρκετά» και γινόταν αναφορά στην πρόταση της Μόσχας, σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν ζητά από το Κίεβο τα εξής:

  1. Η Ουκρανία θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και ο Ζελένσκι θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας
  2. Η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί την απόσχιση της περιοχής του Ντονμπάς, η οποία θα ανεξαρτητοποιηθεί
  3. Η Ουκρανία θα αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας
  4. Ο Ζελένσκι θα διακηρύξει την ουδετερότητα της Ουκρανίας και να δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ποτέ ( κάτι για το οποίο έχει άλλωστε ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις)
  5. Η Ρωσία από την πλευρά της θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την ουκρανική επικράτεια

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, όπου και έχει ενστάσεις ο Ζελένσκι είναι το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης του Ντονμπάς, με πληροφορίες όμως να ήθελαν πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε αρχίσει να «ρίχνει νερό στο κρασί» του. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρότασή της, θα γενικεύσει τον πόλεμο, μέχρι να κατακτήσει όλη τη χώρα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η ισραηλινή εφημερίδα συνέδεε την κατάπαυση του πυρός για την αποχώρηση των αμάχων με τον χρόνο «που πρέπει να δοθεί» στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να λάβει την τελική του απόφαση. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, η περικύκλωση του Κιέβου από τις ρωσικές φάλαγγες αποτελεί έναν «μοχλό πίεσης» της Ρωσίας προς τον Ζελένσκι για να αποδεχθεί την πρόταση της Μόσχας.

Ζελένσκι: Δεν θα γίνουμε ποτέ σκλάβοι

«Δεν θα γίνουμε σκλάβοι ποτέ» διαμήνυσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του, μόλις έγινε γνωστό το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια, κατηγορώντας τη Ρωσία για την ανθρωπιστική καταστροφή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του. «Η Ρωσία θέλει να ταπεινώνει τον ουκρανικό λαό, να τον κάνει να γονατίσει» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ουκρανίας και συνέχισε λέγοντας: «Δεν σκλαβωθήκαμε και δεν θα γίνουμε σκλάβοι ποτέ - γιατί αυτό είναι το πεπρωμένο μας» είπε και διαβεβαίωσε ότι «όλα θα ανοικοδομηθούν με υψηλότερα πρότυπα» μετά τον πόλεμο και «δεν θα μείνει κανένα ίχνος από τη ρωσική εισβολή». Για την κατάσταση επί του πεδίου των μαχών ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως οι άνδρες και γυναίκες της Ουκρανίας υπερασπίζονται τη χώρα για 15η ημέρα, έχοντας αποκρούσει επιθέσεις σε βασικούς τομείς.

Ακαρπες οι συνομιλίες

Νωρίτερα, η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια αποδείχθηκε άκαρπη. «Ηρθα με σκοπό ανθρωπιστικό για να συμφωνήσουμε για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από αυτή την περιοχή και έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Δυστυχώς ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί για το θέμα αυτό το οποίο θα θέσει στις αρμόδιες αρχές» είπε αρχικά ο Ντμίτρο Κουλέμπα. 

«Συζητήσαμε για την κατάπαυση πυρός, δεν υπήρξε πρόοδος σε αυτό το θέμα, φαίνεται ότι τις αποφάσεις πρέπει να πάρουν άλλοι στη Ρωσία γι' αυτό το θέμα» πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί ανθρωπιστική λύση. Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε συζήτηση σε αυτό το φόρουμ που θα μας φέρει κάποια λύση» κατέληξε ο Κουλέμπα. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία προόδου όσον αφορά μια κατάπαυση του πυρός στη χώρα του κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία. «Μιλήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να «συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε αυτό το σχήμα».

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα

«Γίνονται συζητήσεις στη Λευκορωσία μεταξύ των δύο πλευρών και επιβεβαιώσαμε με τη συνάντησή μας ότι η συμφωνία δεν έχει εναλλακτικές λύσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και πρόσθεσε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους». «Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό. «Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί» διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA