Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε σχετική λίστα με τις καταστροφές που έχει υποστεί η ρωσική πολεμική μηχανή επί ουκρανικού εδάφους, καθώς και τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες που έχουν πεθάνει στο μέτωπο, με τον Ζελένσκι να ζητά στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του από τις Ρωσίδες μανάδες να κρατήσουν τους γιους τους στη χώρα τους και να μην τους στέλνουν στο μέτωπο να πεθαίνουν. Με νεότερο διάγγελμα ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της χώρας του για τις απώλειες του εχθρού.

Οπως είπε χαρακτηριστικά «ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δεκαετίες». Παράλληλα, ο Ζελένσκι απαίτησε την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, ο οποίος προφανώς απήχθη από τις ρωσικές δυνάμεις. «Τα ρωσικά στρατεύματα υφίστανται μεγάλες απώλειες. Θα μπορούσαμε ακόμη και τώρα να μιλήσουμε για το μεγαλύτερο πλήγμα στα ρωσικά στρατεύματα εδώ και δεκάδες χρόνια». Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι 31 ρωσικές τακτικές ομάδες έχουν καταστεί ανίκανες για μάχη. Ο ηγέτης των Ουκρανών είπε ότι η χώρα του τηρεί την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των βασικών ανθρωπιστικών οδών από την πολιορκημένη Μαριούπολη και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει το ίδιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας, η λίστα η οποία είναι επικαιροποιημένη στις 12:05 το μεσημέρι του Σαββάτου υπάρχουν:

  • Περισσότεροι από 12.000 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

Εχουν καταστραφεί

  • 58 αεροσκάφη
  • 83 ελικόπτερα
  • 7 Drones
  • 362 τανκς
  • 60 βυτία καυσίμων
  • 1205 τεθωρακισμένα οχήματα
  • 135 οχήματα πυροβολικού
  • 62 εκτοξευτές πυραύλων MLR
  • 575 οχήματα
  • 3 σκάφη
  • 33 συστήματα αντιεροπορικού πολέμου

Το μήνυμα του Ζελένσκι στις Ρωσίδες μανάδες στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο τελευταίο του μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έβαλε κατά των Ρώσων που δεν αφήνουν τους άμαχους να φύγουν από τις πόλεις που σφυροκοπούν και είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά 7.144 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα 24ωρα. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές.

Υποστήριξε ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις - ανάλογες με εκείνες των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε - στηλιτεύοντας την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, περισσότεροι από 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη χώρα του. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί, συμπλήρωσε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτικων:

«Θέλω να πω για άλλη μια φορά σε όλες τις Ρωσίδες μητέρες. Ειδικά - μητέρες στρατευσίμων. Μην στέλνετε τα παιδιά σας να πολεμήσουν σε ξένη χώρα. Μην πιστεύετε τις υποσχέσεις ότι θα σταλούν απλώς κάπου για άσκηση ή κάπου σε μη μάχιμες συνθήκες. Ελέγξτε πού είναι ο γιος σας. Και αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι ο γιος σας μπορεί να σταλεί να πολεμήσει εναντίον της Ουκρανίας, ενεργήστε αμέσως. Τίποτα καλό δεν θα συμβεί στους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία. Μην δώσετε τον γιο σας σε θάνατο ή αιχμαλωσία. Η Ουκρανία δεν ήθελε ποτέ αυτόν τον τρομερό πόλεμο. Και δεν θέλει. Αλλά θα υπερασπιστεί τα εδάφη της όσο χρειαστεί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA