Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανήλικοι κι ανήλικες, μοναχικές γυναίκες, ακόμα κι ασυνόδευτα παιδιά από την Ουκρανία κινδυνεύουν να πέσουν θύματα trafficking προσερχόμενοι στην Πολωνία, καθώς τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων έχουν απλώσει τα δίχτυα τους για να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες του πολέμου. Σε ένα περιστατικό που πυροδότησε αυξανόμενους φόβους γύρω από την εμπορία ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας, η Αστυνομία στο Βρότσλαβ δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 49χρονο με κατηγορίες βιασμού. «Συνάντησε το κορίτσι προσφέροντας τη βοήθειά του μέσω διαδικτυακής πύλης», είπε η Αστυνομία για τον συλληφθέντα που κινδυνεύει με 12ετή φυλάκιση.

«Η νεαρή κοπέλα, δραπέτευσε από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, δεν μιλούσε πολωνικά. Εμπιστεύτηκε έναν άντρα που της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει και να τη στεγάσει Δυστυχώς, όλα αυτά αποδείχθηκαν δόλια χειραγώγηση» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Σε μια άλλη αναφερόμενη περίπτωση στην Πολωνία, η οποία έχει πάρει περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη γειτονική Ουκρανία, ένας άνδρας φέρεται να υποσχέθηκε δουλειά κι ένα δωμάτιο σε ένα 16χρονο κορίτσι προτού επέμβουν οι Αρχές και την γλιτώσουν από το κύκλωμα. Περιστατικά έχουν καταγραφεί και στον καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα Medyka της Πολωνίας, με άνδρες να προσφέρουν βοήθεια μόνο σε γυναίκες και παιδιά.

«Προφανώς όλοι οι πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Joung-ah Ghedini-Williams, επικεφαλής της παγκόσμιας επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος έχει επισκεφθεί τα σύνορα στη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία. «Πρέπει να ανησυχείτε για τυχόν πιθανούς κινδύνους για εμπορία ανθρώπων - αλλά και για εκμετάλλευση, σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Αυτά είναι τα είδη καταστάσεων που άνθρωποι όπως οι διακινητές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν», είπε. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και την ταχύτερη φυγή της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA