Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι οι αποστολές όπλων της Δύσης στην Ουκρανία είναι πλέον «νόμιμοι» στρατιωτικοί στόχοι και καθιστούν «ευάλωτες» στα ρωσικά πυρά τις χώρες που συμπράττουν με τους Ουκρανούς με οιονδήποτε τρόπο. Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι η Μόσχα θεωρεί πλέον τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία ως αιτία για να συμπεριληφθούν οι αποστολείς, δηλαδή οι χώρες που βοηθούν την Ουκρανία με στρατιωτικό υλικό, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ως στρατιωτικοί στόχοι.

Σε σχόλια που θα εγείρουν φόβους για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι η Ρωσία κατέστησε σαφή τη στάση στις ΗΠΑ. Είπε ότι η Ρωσία «προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η άντληση όπλων από διάφορες χώρες που ενορχηστρώνει δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση, είναι μια ενέργεια που καθιστά αυτά τα κομβόι ανεφοδιασμού νόμιμους στόχους».

Ο Ριάμπκοφ κατήγγειλε επίσης τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας ως «μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να δοθεί ένα σοβαρό πλήγμα σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας», αλλά επέμεινε ότι η Ρωσία θα ενεργήσει με μετρημένο τρόπο για να αποφύγει να βλάψει τον εαυτό της. Είπε ότι η Ρωσία δεν είχε καμία πρόθεση να εκδιώξει δυτικά μέσα ενημέρωσης και επιχειρήσεις, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να κλιμακώσουμε την κατάσταση».

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα εδώ και δεκαετίες

Την ίδια στιγμή, νέο μήνυμα στον ουκρανικό λαό απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με βίντεο που ανάρτησε στους λογαριασμούς του κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος θέλοντας να διατηρήσει υψηλό το σθένος των συμπατριωτών του, υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δεκαετίες. Σημείωσε δε ότι 31 ρωσικές τακτικές ομάδες τάγματος έχουν πλέον καταστεί ανίκανες για μάχη.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η Ουκρανία συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιταχύνει την ένταξη της στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά στην απομάκρυνση αμάχων, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία τηρεί την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των βασικών ανθρωπιστικών οδών από την πολιορκημένη Μαριούπολη και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει το ίδιο.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε εξάλλου ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, τον οποίο, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήγαγαν χθες ρωσικές δυνάμεις με το βίντεο από την απαγωγή του να κάνει το γύρο του διαδικτύου.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F686399045735037%2F&show_text=false&width=560&t=0Οι απώλειες της Ρωσίας σε στρατιώτες και πολεμικό υλικό στο μέτωπο

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας, η λίστα η οποία είναι επικαιροποιημένη στις 12:05 το μεσημέρι του Σαββάτου υπάρχουν:

  • Περισσότεροι από 12.000 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

Εχουν καταστραφεί

  • 58 αεροσκάφη
  • 83 ελικόπτερα
  • 7 Drones
  • 362 τανκς
  • 60 βυτία καυσίμων
  • 1205 τεθωρακισμένα οχήματα
  • 135 οχήματα πυροβολικού
  • 62 εκτοξευτές πυραύλων MLR
  • 575 οχήματα
  • 3 σκάφη
  • 33 συστήματα αντιεροπορικού πολέμου

Image removed.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA