Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο δισεκατομμυριούχος, Ρομάν Αμπράμοβιτς, είναι ένας από τους δεκάδες ζάμπλουτους «φίλους» του Πούτιν που αντιμετωπίζουν βαριές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι αποτελεί κι επίσημα παρελθόν από την Τσέλσι, την Premier League και κατ΄επέκταση τη Μεγάλη Βρετανία και ο Ρώσος μεγιστάνας ψάχνει... φιλικότερα λημέρια με το πολυτελές γιοτ του «Solaris» μήκους 140 μέτρων και αξίας 514 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει ελλιμενιστεί στο Μαυροβούνιο με τον επόμενο προορισμό να είναι άγνωστος, ενώ νωρίτερα «έκοβε» βόλτες και στο Ιόνιο, σύμφωνα με τη Daily Mail. 

Το πολυτελές σκάφος έφτασε το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Τιβάτ, αφού αναχώρησε εσπευσμένα από τη Βαρκελώνη την Τρίτη, δύο ημέρες πριν από την επιβολή κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιστεύεται ότι ήθελε να μεταφέρει το γιοτ του από τα δυτικά ευρωπαϊκά ύδατα λόγω του κινδύνου να του το κατασχέσουν επειδή είναι φίλος του Ρώσου προέδρου, ενώ σύμφωνα με τη Daily Mail δόθηκε εντολή στο προσωπικό να ξηλώσει τις σκαλωσιές του για να γίνει ακόμα γρηγορότερη η... απόδραση.  Το Μαυροβούνιο συμμετέχει μέχρι στιγμής μόνο στις κυρώσεις που σχετίζονται με τις ρωσικές πτήσεις στο εσωτερικό του. 

Τοποθεσίες παρακολούθησης πλοίων, όπως το Marine Traffic, είχαν δείξει νωρίτερα το γιοτ να κατευθύνεται γύρω από τη Σικελία και μέσα στο Ιόνιο Πέλαγος, με τον τελικό προορισμό του να είναι ασαφής. Το δεύτερο σούπερ γιοτ του, το «Eclipse», που είναι ακόμα μεγαλύτερο και ακριβότερο, πιστεύεται ότι θα φτάσει και αυτό στο λιμάνι Τιβάτ τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται, ότι με αυτό περνά μεγάλο μέρος του χειμώνα του στην Καραϊβική, όπου ο δισεκατομμυριούχος διαθέτει κι ένα πολυτελές σπίτι. Σούπερ γιοτ που ανήκουν σε άλλους ολιγάρχες λέγεται ότι διασκορπίστηκαν σε τοποθεσίες όπως οι Μαλδίβες, οι Σεϋχέλλες και η Τουρκία για να αποφευχθεί η κατάσχεσή τους. Οι γαλλικές και ιταλικές αρχές κατάσχεσαν την περασμένη εβδομάδα τρία γιοτ αξίας άνω των 170 εκατομμυρίων λιρών με την υποψία ότι ανήκαν τελικά σε συνεργάτες του Πούτιν.

Τόσο το Solaris όσο και το Eclipse διαθέτουν μια σειρά από μέτρα ασφαλείας για την προστασία τους από πειρατές, απαγωγείς ή ειδικές δυνάμεις από εχθρικά κράτη. Το Eclipse διαθέτει ένα ειδικό σύστημα κατά των παπαράτσι με την ικανότητα να στοχεύει τα φωτοευαίσθητα στοιχεία στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και να τα απενεργοποιεί με λέιζερ. Εκτός από τα ελεγχόμενα από ραντάρ συστήματα ανίχνευσης πυραύλων, τα γιοτ διαθέτουν αλεξίσφαιρα παράθυρα και θωρακισμένη προστασία γύρω από τις τιμονιέρες και τις κύριες καμπίνες τους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA