Μενού
  • Α-
  • Α+

Ρώσοι αξιωματούχοι έφτασαν στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας, απαιτώντας να πάρουν τον έλεγχο της εγκατάστασης, σύμφωνα με δήλωση της Energoatom, της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας. Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα, με την Energoatom να ισχυρίζεται στο παρελθόν ότι οι υπάλληλοί της αναγκάστηκαν να εργάζονται υπό την απειλή όπλου.

Η Energoatom είπε ότι 11 άτομα από τη Rosatom, τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, έφτασαν στο εργοστάσιο την Παρασκευή και ότι ένας εκπρόσωπος του ομίλου είπε ότι το εργοστάσιο ανήκει πλέον στη Rosatom. «Σύμφωνα με εκπρόσωπο αυτής της ομάδας, στάλθηκαν για να αξιολογήσουν την πυρηνική και ραδιενεργή ασφάλεια μετά τον βομβαρδισμό και την κατάληψη του σταθμού, καθώς και για να παράσχουν βοήθεια στις επισκευές», ανέφερε η δήλωση. Η Rosatom δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Νωρίτερα, αρκετοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης και από τη Ζαπορίζια, άνοιξαν σήμερα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ.  Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για κατάπαυση του πυρός.  Η ίδια επισήμανε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εκκενώσει πολλές πόλεις και χωριά στις περιοχές του Κιέβου και της Σούμι και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου διεξάγονται μάχες. «Ελπίζω ότι η μέρα θα πάει καλά, όλες οι προγραμματισμένες διαδρομές θα είναι ανοιχτές και η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να εγγυηθεί το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός», είπε σε μια βίντεο που δημοσιεύτηκε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA