Μενού
  • Α-
  • Α+

«Πυρετός» διαβουλεύσεων και διπλωματικών επαφών διεξάγονται τις τελευταίες ώρες, με σκοπό να βρεθεί λύση και να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του Ναφτάλι Μπένετ να είναι το κεντρικό πρόσωπο των προσπαθειών αυτών, Πούτιν και Ζελένσκι προσπαθούν να πλησιάσουν πιο κοντά και να γεφυρωθεί το χάσμα προκειμένου να υπάρξει μια βάση διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει τους δύο προέδρους στο ίδιο τραπέζι. Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ενώ οι Ουκρανοί προσπαθούν να γλιτώσουν τα χειρότερα, παραχωρώντας όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα.  

Το Ισραήλ και συγκεκριμένα ο Ναφτάλι Μπένετ φέρεται να πιέζει πλέον τον Ζελένσκι να αποδεχτεί την τελική πρόταση του Πούτιν. Η τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι - Μπένετ, έγινε την Τρίτη, 8 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης ο οποίος μίλησε στην Jerusalem Post. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τη συμβουλή του Μπένετ ενώ, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ο Μπένετ ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία του τηλεφωνήματος. «Αν ήμουν στη θέση σας, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα δεχόμουν την προσφορά», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, με τον Ζελένσκι να απαντάει «σε ακούω». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έμεινε ικανοποιημένος από την προσφορά. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο αξιωματούχος από το Κίεβο.

Η Ουκρανία διαψεύδει ότι το Ισραήλ ζήτησε να υποκύψει στις απαιτήσεις της Μόσχας

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, τα διέψευσε η Ουκρανία. «Το Ισραήλ, όπως και άλλες υπό όρους ενδιάμεσες χώρες, δεν προτείνει στην Ουκρανία να συμφωνήσει σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε στο Twitter ο Ουκρανός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ. «Αυτό είναι αδύνατο για στρατιωτικούς και πολιτικούς λόγους. Αντιθέτως, το Ισραήλ προτρέπει τη Ρωσία να αξιολογήσει τα γεγονότα πιο επαρκώς». Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, χαρακτήρισε την αναφορά «προφανώς ψευδή», ανέφερε το Reuters. «Σε κανένα σημείο ο πρωθυπουργός Μπένετ δεν συμβούλεψε τον πρόεδρο Ζελένσκι να δεχτεί μια συμφωνία από τον Πούτιν - επειδή καμία τέτοια συμφωνία δεν προσφέρθηκε στο Ισραήλ για να μπορέσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Νέα επικοινωνία Μακρόν και Σολτς με Πούτιν

Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες συνεχίζονται από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην επικοινωνία που είχαν σήμερα, Σάββατο 12 Μαρτίου. Νωρίτερα, Σολτς και Μακρόν είχαν επικοινωνήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, διάρκειας 75 λεπτών, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όπως έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. «Η συνομιλία εντάσσεται στις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ο Σολτς είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ζελένσκι: Προέτρεψε το Κρεμλίνο να στηρίξει την εκεχειρία 

Ο Ζελένσκι προέτρεψε, ακόμα, τη Ρωσία, να στηρίξει μία συμφωνημένη εκεχειρία, ώστε να προχωρήσουν οι εκκενώσεις της Μαριούπολης ενώ, για την αποτυχία των προηγούμενων τέτοιων αποπειρών, κατηγόρησε τη Μόσχα. «Αν θέλουν να ισοπεδώσουν το Κίεβο και να σκοτώσουν χιλιάδες αμάχους, έχουν τη δύναμη να το κάνουν», υπογράμμισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA