Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενας από τους καλύτερους σκηνοθέτες και παραγωγούς σε ανθρωπιστικά ντοκιμαντέρ ήταν ο Μπρεντ Ρενό, ο οποίος το μεσημέρι της Κυριακής (13/3) έπεσε νεκρός από ρωσικά πυρά την ώρα της μάχης στο Ιρπίν της Ουκρανίας. Ο 51χρονος Αμερικανός έφερε πάνω του τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και μάλιστα αυτή των New York Times, καθώς είχε εργαστεί στο παρελθόν για το αμερικανικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. 

Γεννημένος στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας το 1970 ο Ρενό ήταν βραβευμένος εικονολήπτης, καθώς  είχε διακριθεί με τα βραβεία «Peabody» και «DuPont», έχοντας ξοδέψει τις δύο προηγούμενες δεκαετίες της ζωής του μαζί με τον αδελφό του Κρέιγκ δημιουργώντας ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά φιλμ για κορυφαίες πλατφόρμες και τηλεοπτικά δίκτυα όπως: HBO, NBC, Discovery, PBS, the NYTimes και ViceNews. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός δημοσιογράφος των New York Times στο Ιρπίν

Οι δυο τους είχαν αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη σκηνοθεσία και φιλμογραφία γύρω από τα ανθρωπιστικά ρεπορτάζ, ενώ κάλυπταν και το προσφυγικό ρεπορτάζ που ακολουθεί συνήθως μετά από κάθε πόλεμο. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε είχε βρεθεί τόσο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν, τον σεισμό της Αϊτής, καθώς και στα πιο σημαντικά διεθνή αιματηρά πολιτικά γεγονότα σε Αίγυπτο, Λιβύη, Αφρική, καθώς και στον «πόλεμο» των καρτέλ στο Μεξικό

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε κάλυπτε και τα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία, εστιάζοντας κυρίως στο προσφυγικό με τα περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ήδη ξεριζωθεί από την πατρίδα τους. 

Η δουλειά του είχε γίνει αντικείμενο ιδιαίτερης αναφοράς στα περιοδικά Entertainment «Weekly, Rolling Stone», «Forbes», «USA Today», «the New York Times», «Filmmaker Magazine», «the Los Angeles Times» και «American Cinematographer». 

Μαζί με τον αδερφό του ήταν οι ιδρυτές του φεστιβάλ του Αρκάνσας, καθώς και του ινστιτούτου «Arkansas Motion Picture».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA