Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Ρώσοι ολιγάρχες... εξοστρακίζονται από τις ευρωπαϊκές χώρες ύστερα από την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλλει στην Ουκρανία. Ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κυρώσεις που τους επιβάλλονται είναι εξοντωτικές. Ο Ρώσος κροίσος Ολεγκ Ντεριπάσκα, διαθέτει μια έπαυλη στην πλατεία Μπελγκρέιβ στο κεντρικό Λονδίνο, η οποία τελεί υπό κατάληψη. Φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter απεικονίζει μια ουκρανική σημαία να κρέμεται από ένα παράθυρο και ένα πανό που αναφέρει «αυτή η ιδιοκτησία έχει απελευθερωθεί. Οποιος μπορεί, ας έρθει να συμβάλλει» Ενα αστυνομικό βαν κι ένα ακόμη αυτοκίνητο φαίνονται σταθμευμένα απ' έξω, ωστόσο, δεν έχει γίνει κάποια κινητοποίηση.

Ο Ολεγκ Βλαντιμίροβιτς Ντεριπάσκα είναι Ρώσος βιομήχανος. Είναι ο ιδρυτής του Basic Element, ενός από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της Ρωσίας, και του Volnoe Delo, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού ιδρύματος της Ρωσίας. Ο Ντεριπάσκα εμπλουτίστηκε με προηγούμενα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιήθηκαν στον απόηχο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Εχει χαρακτηριστεί νικητής στους «πολέμους του αλουμινίου» στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι ήταν συχνά βίαιες συγκρούσεις μεταξύ επιχειρηματιών για την απόκτηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Το 2000, ο Deripaska ίδρυσε τη Rusal, το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ της Sibirsky Aluminium και της Millhouse Capital του Roman Abramovich. Το 2007, η Rusal συγχωνεύθηκε με τη SUAL Group και τη Glencore International AG για να σχηματίσουν την UC Rusal, με τον Deripaska ως πρόεδρο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ηταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, αλλά έχασε ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του εν μέσω της οικονομικής κρίσης του 2007-08. Από τον Νοέμβριο του 2021, η περιουσία του εκτιμήθηκε από το Forbes σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν ο 775ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Deripaska απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα (και επομένως υπηκοότητα ΕΕ) το 2017.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA