ΔΙΕΘΝΗ
14/03/2022 22:22

Τζούλιαν Ασάνζ: Το Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο τον «στέλνει» να δικαστεί στις ΗΠΑ για τα Wikileaks

Ο Αυστραλός, ηλικίας 50 ετών, διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τη δημοσίευση, από το 2010, περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τζούλιαν Ασάνζ: Το Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο τον «στέλνει» να δικαστεί στις ΗΠΑ για τα Wikileaks
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αρνήθηκε το αίτημα του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ να εφεσιβάλει την απόφαση έκδοσής του προς τις ΗΠΑ, που θέλουν να τον δικάσουν για μια μαζική διαρροή εγγράφων, ανακοίνωσε το Δικαστήριο. Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο τύπου του δικαστηρίου, η προσφυγή απερρίφθη με το επιχείρημα ότι δεν εγείρει «κανένα εύλογο νομικό θέμα», μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και AFP. Ο φάκελος θα επιστρέψει πλέον στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, ανέφερε το Wikileaks στο Twitter.

Ο Αυστραλός, ηλικίας 50 ετών, διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τη δημοσίευση, από το 2010, περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών, σε μια υπόθεση που καταγγέλλεται ως μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου από τους υποστηρικτές του.

Video Loading...

Διαβάστε ακόμη: Τζούλιαν Ασάνζ: Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση είπε «όχι» σε άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks

Τον Ιανουάριο του 2021, η βρετανική δικαιοσύνη είχε αρχικά αποφανθεί υπέρ του ιδρυτή των Wikileaks. Επικαλούμενη τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ είχε αρνηθεί να ανάψει το «πράσινο φως» για την έκδοσή του. Όμως, η Ουάσινγκτον κατήγαγε μια μεγάλη νίκη τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτερο Δικαστήριο ακύρωσε αυτήν την απόφαση, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ παρείχαν εγγυήσεις που ανταποκρίνονταν στις ανησυχίες του βρετανικού δικαστηρίου.

Εκτοτε, επετράπη στον Τζούλιαν Ασάνζ να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του Ανώτερου Δικαστηρίου ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αρνήθηκε να την εξετάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
WIKILEAKS ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ TWITTER
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ