Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τους ήχους από τις σειρήνες που καλούν τους πολίτες να μπουν στα καταφύγια, αλλά και ισχυρές εκρήξεις ξημέρωσε η 21η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε πολλές υπό πολιορκία πόλεις, όπως το Κίεβο, η Ζαπορίζα αλλά και η Οδησσός που παραμένει η πύλη της Ουκρανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Εν ψυχρώ δολοφονία αμάχου με τα χέρια ψηλά σύμφωνα με το ZDF

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, νωρίς το πρωί τέσσερις πύραυλοι «Κρουζ» έπληξαν τα βορειοδυτικά του Κιέβου με τα ουκρανικά Μέσα να κάνουν λόγο για τραυματίες μετά τις εκρήξεις. Στα social media κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν κτήριο στο Κίεβο να έχει δεχτεί πυραυλική επίθεση και να έχει τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για κάποιο κυβερνητικό κτίριο ή πολυκατοικία. Στο Κίεβο ισχύει 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω των ρωσικών επιδρομών.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Εκρήξεις και στη Ζαπορίζια και συγκεκριμένα όπως επιβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι της περιοχής, στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, που υπενθυμίζεται, βρίσκεται και πυρηνικό εργοστάσιο.

Σειρήνες ηχούν και στην Οδησσό που έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Ρωσία. Όπως σημειώνεται η πόλη έχει μετατραπεί σε οχυρό με πάνοπλους στρατιώτες παντού. Κάθε δρόμος της πόλης έχει γεμίσει με οδοφράγματα… Ξύλα, σίδερα και σακιά με άμμο, που ετοιμάστηκαν από εθελοντές που δούλευαν νυχθημερόν, έχουν στηθεί, αναμένοντας τη ρωσική εισβολή. Χθες το βράδυ αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, σύμφωνα με τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. «Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων εισβολής σύμφωνα με τους Ουκρανούς

Στην εκτίμηση πως ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που επιχειρούν στην Ουκρανία εδώ και τρεις εβδομάδες, προχώρησε το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Ωστόσο δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση ενώ το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί εξάλλου κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.

Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA