Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 17 του Μάρτη οι μπυραρίες όλου του πλανήτη γεμίζουν με κόσμο. Ποιος άλλωστε θα πει «όχι» σε μια γιορτή, που στηρίζει την κατανάλωση μπύρας; Η St. Patrick's Day έχει συνδεθεί με την Ιρλανδία, αποτελεί επίσημη θρησκευτική γιορτή και από τη δεκαετία του '90 η ιρλανδική κυβέρνηση άρχισε να την προωθεί για τουριστικούς σκοπούς.

Από το Δουβλίνο μέχρι την Αθήνα κι από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σίδνεϊ, χιλιάδες άνθρωποι φορούν πράσινα, πίνουν και χορεύουν τιμώντας τον Άγιο Πατρίκιο. Ποιος ήταν, όμως, αυτός ο Άγιος; Ο Πατρίκιος, λοιπόν, ήταν χριστιανός ιεραπόστολος και επίσκοπος. Θεωρείται ο προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας και άσκησε τα ιεραποστολικά και επισκοπικά του καθήκοντα περί το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμη: Μέχρι 2,40 ευρώ το σουβλάκι: Αυτά είναι τα φθηνότερα τυλιχτά της Αθήνας

Γεννήθηκε στο Αίιλκλάιντ της Σκωτίας από πατέρα Ρωμαίο και σε νεαρή ηλικία απήχθηκε από πειρατές στο Άντριμ της Ιρλανδίας όπου και εργάσθηκε για έξι χρόνια ως αγρότης. Δραπετεύοντας αργότερα στη Γαλλία έγινε μαθητής του Αγίου Μαρτίνου και το 432 χειροτονήθηκε επίσκοπος με το όνομα Πατρίκιος. Τότε στάλθηκε από την Αγία Έδρα στην Ιρλανδία προκειμένου να καταπολεμήσει την αίρεση των Πελαγιανών, αλλά και για την περαιτέρω διάδοση του Χριστιανισμού. Παρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια ως επίσκοπος της Άρμαγκ, ζώντας υποδειγματικό βίο και λατρευόμενος από το πνευματικό του ποίμνιο.

https://www.instagram.com/p/CbNbrXuuEsh/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου τώρα, καθιερώθηκε το 1631 ως πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου του. Είναι επίσημη αργία στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ κάθε χρόνο γίνονται τεράστιες παρελάσεις. Αν αναρωτιέστε τώρα πώς καταλήξαμε να τον γιορτάζουμε πίνοντας μπύρα, η εξήγηση είναι απλή.

Αρχικά, στη St. Patrick's Day οι ιρλανδέζικες μπυραρίες ήταν κλειστές, μιας και μιλάμε για αργία, ενώ η ημέρα αυτή βρισκόταν μέσα στη Σαρακοστή, περίοδο κατά την οποία οι πιστοί δεν πίνουν αλκοόλ. Μέχρι και τη δεκαετία του 1970 αυτή η απαγόρευση τηρούταν, ωστόσο έκτοτε τα πράγματα άλλαξαν.

https://www.instagram.com/p/CbNa_WboDR5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η ημέρα θεωρείται ως εθνική εορτή στην Ιρλανδία, επομένως επιτρέπεται και ενθαρρύνεται η κατανάλωση ενός διάσημου προϊόντος του τόπου, όπως είναι φυσικά η μπύρα. Μιας και οι Ιρλανδοί, λοιπόν, τιμούν τον πολιτισμό και τις ρίζες τους στη St. Patrick's Day υψώνουν τα ποτήρια τους στη μνήμη του Άγιου Πατρίκιου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA