Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ η πιθανότητα μια συμφωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές ολοένα και απομακρύνεται καθώς υπάρχουν κάποια «αγκάθια» τα οποία αυτή τη στιγμή φαίνονται αξεπέραστα. Την ίδια ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να εγκαταλείπει τα σχέδια του για χερσαία εισβολή στο Κίεβο καθώς βλέπει πως κάτι τέτοιο θα του κόστιζε υπερβολικά σε απώλειες.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «i» που επικαλείται πηγές ενημέρωσης που προέρχονται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να καταλήξει στην απόφαση να εγκαταλείψει το σχέδιό του να στείλει στρατεύματα στο Κίεβο λόγω της σκληρής αντίστασης που αντιμετώπισε ο στρατός του! Είναι τέτοια η πίεση που δέχεται ο ρωσικός στρατός που δεν θα μπορούσε να ασκήσει την παραμικρή εξουσία ακόμα και σε πόλεις που έχει καταλάβει, σύμφωνα με την εφημερίδα!

Διαβάστε περισσότερα: Ρωσία: Εμεινε από... βενζίνη η στρατιωτική μηχανή και το Κρεμλίνο εκνευρίζεται - ΗΠΑ: Νεκροί 7.000 Ρώσοι στρατιώτες και 21.000 τραυματίες

«Μια κακώς κριθείσα χερσαία επίθεση σε μια πόλη τόσο καλά προετοιμασμένη όσο το Κίεβο με πραγματικά αποφασισμένους και αφοσιωμένους υπερασπιστές θα ήταν μια πολύ δαπανηρή υπόθεση και έρχεται ένα σημείο όπου ακόμη και η Ρωσία πρέπει να μετρήσει το κόστος των απωλειών» ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας!

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας τονίζουν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη στο συγκεκριμένο επίπεδο καθώς η πιθανή εγκατάλειψη από την πλευρά του Πούτιν στο σχέδιο για χερσαία εισβολή στο Κίεβο μπορεί να σημαίνει πως θα γίνει πιο επικίνδυνος εκτοξεύοντας πυραυλικές επιθέσεις δίχως κανένα έλεος στην ουκρανική πρωτεύουσα! Παραλληλίζουν, μάλιστα, μια τέτοια απόφαση με αντίστοιχες που είχαν ληφθεί για την Τσετσενία ή τη Συρία όπου ο ρωσικός στρατός πραγματικά ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις βομβαρδίζοντάς τις από αέρος!

Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζουν να διαπραγματεύονται ακόμα κι όταν δεν... διαπραγματεύονται, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος στη συμφωνία των 15 σημείων που αποκάλυψαν πριν μερικά 24ωρα οι Financial Times.

Δυτικοί αξιωματούχοι, πάντως, (όπως για παραδειγμα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών) προειδοποιούν πως δεν πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα οι Ρώσοι να διαπραγματεύονται όχι με σκοπό να τα βρουν και να μπει ένα τέλος στο δράμα του πολέμου αλλά για να κερδίσουν χρόνο και να ανασυνταχθούν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν θεωρηθεί πως πράγματι οι Ρώσοι διαπραγματεύονται, τότε υπάρχουν τέσσερα βασικά αγκάθια που θα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να φτάσουμε σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ποια είναι αυτά;

1) Από ποιες περιοχές θα αποχωρήσουν οι Ρώσοι. Η Ουκρανία πλέον θέλει η Ρωσία να επανέλθει στα συνορα του 1991 κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δεχθούν οι Ρώσοι.

2) Το καθεστώς της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ειδικά με την Κριμαία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί αποτελεί τη «σημαία» του Πούτιν και δύσκολα θα εγκαταλείψει τα σχέδιά του για το συγκεκριμένο ζήτημα.

3) Ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Τουρκία) από τη στιγμή που η Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερη και δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δεν λέει όχι αλλά θέλει να μείνουν μακριά από την Ουκρανία αλλιώς δεν θα έχει διαφορά με το να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ.

4) Πότε θα γίνει η συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι. Πριν ή μετά από μια συμφωνία; Η Ουκρανία λέει η συνάντηση να γίνει άμεσα και η Ρωσία λέει αφού γίνει η συμφωνία.

Εκτίμηση για 10ήμερη διαπραγμάτευση

Τουλάχιστον δέκα ημέρες θα χρειαστούν ακόμη μέχρι να βρεθεί κάποια συναινετική λύση για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους στη Ρωσία, ενώ άμεσα αναμένεται ακόμη μια τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν για τις τελευταίες εξελίξεις. Το κύριο θέμα που συζητείται στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες είναι εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν μετά τον πόλεμο στις περιοχές των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και πού θα μπορούσαν να είναι τα σύνορα. Μέχρι στιγμής, μολονότι την Τετάρτη διέρρευσε προσχέδιο συμφωνίας με 15 σημεία για τη λήξη του πολέμου, οι συζητήσεις παραμένουν ακόμα σε... θολά νερά. Ο ΥΠΕΞ Γαλλίας πάντως, Ζαν- Ιβ Λεντριάν, πετώντας το μπαλάκι στη Ρωσία, είπε πως «ο Πούτιν προσποιείται ότι διαπραγματεύεται».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα, να φιλοξενήσει τον ίδιο και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες, σύμφωνα με το γραφείο του, μετέδωσε το Reuters. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η συμφωνία για ορισμένα θέματα θα μπορούσε να απαιτήσει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι μια διαρκής κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη λύση, αναφέρεται. Πάντως ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, θέλει την Τουρκία μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων.

Συνομιλία σήμερα το μεσημέρι μεταξύ Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

Διπλωματικά η σημερινή ημέρα έχει και ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο αφού ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει συνδιάλεξη με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στις 09:00 (ώρα ανατολικών ΗΠΑ· στις 15:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συνομιλία των δύο ηγετών εντάσσεται «στη συνεχιζόμενη προσπάθεια να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τη διαχείριση του ανταγωνισμού» των κρατών τους, για «τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», καθώς και «άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σύμφωνα με το κείμενο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA