Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά τη (μάλλον) αποτυχημένη επαφή που είχαν την Παρασκευή οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας, πληθαίνουν οι αναλυτές που εκτιμούν πως η κρίσιμη στιγμή που όλοι φοβόντουσαν ολοένα και πλησιάζει. Ποια είναι αυτή η κρίσιμη στιγμή; Το να αποφασίσει η Κίνα αν θα συγκρουστεί με τη Δύση ή θα αθετήσει τις υποσχέσεις που φέρεται να έχει δώσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κίνας σχολίασε πως η ώρα που το Πεκίνο θα κληθεί να αποφασίσει και να εγκαταλείψει αυτή τη στάση «ουδετερότητας» που τηρεί μέχρι στιγμής, πλησιάζει!

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο Πεκίνο για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον καθώς πιθανές κυρώσεις στην Κίνα θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες διαστάσεις στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα! Στο «παιχνίδι» προφανώς και θα μπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να πιεστεί ακόμα περισσότερο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο η Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Είναι ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες με τη Ρωσία» λέει ο Ζελένσκι

Αμερικανοί αναλυτές σχολιάζουν πως ναι μεν το Πεκίνο κρατάει στα χέρια του ένα μεγάλο (ίσως το μεγαλύτερο) κομμάτι του εξωτερικού δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά ταυτόχρονα το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγικών δραστηριοτήτων του γίνεται σε δολάρια κάτι που σημαίνει πως η εξάρτηση είναι σημαντική και ο φόβος για άμεσες και σημαντικές συνέπειες σε περίπτωση δυτικών κυρώσεων, διόλου αμελητέος.

Ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης, μιλώντας τη νύχτα της Παρασκευής στο Open έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, καθώς μια διεθνοποίηση της σύγκρουσης θα έπληττε οικονομικά και την κινεζική οικονομία κάτι που το Πεκίνο απεύχεται» και εκτίμησε πως η τελική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, διπλωματικά, είναι πολύ δύσκολη.

Οι εκατέρωθεν προειδοποιήσεις και το «μήνυμα» με το αεροπλανοφόρο στα στενά της Ταϊβάν

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν στη χθεσινή κρίσιμη συνομιλία τους περιέγραψε στον Κινέζο πρόεδρο «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες», εάν το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου.

Και κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πάντως, δεν έκατσε με «σταυρωμένα» τα χέρια καθώς με πλάγιο τρόπο έκανε κι αυτός τη δική του προειδοποίηση καθώς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ως οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, εναπόκειται σε εμάς όχι μόνο να οδηγήσουμε τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ στον σωστό δρόμο αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες», υποστηρίζοντας ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν μπορούν να φτάνουν μέχρι την ένοπλη αντιπαράθεση». Αναφορικά με την Ουκρανία είπε ότι οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Επιπλέον, ο Κινέζος ηγέτης φέρεται να δήλωσε πως υπάρχουν Αμερικανοί που στέλνουν «λάθος μηνύματα προς τις δυνάμεις στην Ταϊβάν που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας» και πως αυτό είναι «επικίνδυνο». Ο ίδιος μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως εάν οι ΗΠΑ δεν χειριστούν το θέμα της Ταϊβάν με τον «κατάλληλο» τρόπο, τότε αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις.   

Και μιας και ο λόγος για την Ταϊβάν, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως κατά «σύμπτωση» πάντως, μόλις λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνομιλία, κινεζικό αεροπλανοφόρο έκανε ένα πέρασμα από το γεωπολιτικά «ευαίσθητο» Στενό της Ταϊβάν, με τους αναλυτές να διερωτώνται εάν αυτή η κίνηση αποτελούσε ένα μήνυμα προς την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.  

Γιατί ήταν σημαντική η συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ

Το CNN επιχείρησε να σταχυολογήσει μια σειρά από αιτίες για τις οποίες οι επαφές Ουάσιγκτον – Πεκίνου έχουν πρόσθετη σημασία, ειδικά αυτήν την περίοδο:

  • Η επικοινωνία Μπάιντεν – Σι πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ουκρανία.
  • Οι ΗΠΑ θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να καταφέρουν να διαχειριστούν την σχέση Πεκίνου – Μόσχας όχι μόνο τώρα, με φόντο το ουκρανικό, αλλά μακροπρόθεσμα.
  • Η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει στήριξη στη Ρωσία γύρω από την ουκρανική κρίση στην παρούσα φάση, ενδεχόμενο το οποίο η Δύση θέλει να προλάβει και να αποτρέψει.
  • Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι το Ουκρανικό. Από την στάση της Κίνας στην Ουκρανία θα μπορούσαν άλλωστε να φανούν και οι διαθέσεις που το Πεκίνο έχει ή όσα εκείνο προετοιμάζει αναφορικά με τις εξελίξεις πίσω στην Ασία, απέναντι στην Ταϊβάν για παράδειγμα, την οποία οι Κινέζοι υπενθυμίζεται πως θεωρούν κομμάτι της δικής τους επικράτειας. 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA