Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους Ελβετούς στη Βέρνη μέσω βιντεοκλήσης, επικρίνοντας εταιρίες όπως η Nestlé που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία παρά τον πόλεμο και ζητώντας το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των στενών συνεργατών του Κρεμλίνου στις ελβετικές τράπεζες. Σε μια ομιλία σε απευθείας σύνδεση με το Κίεβο, που απηύθυνε στους χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ελβετικό κοινοβούλιο στη Βέρνη, ο Ζελένσκι επέκρινε τις ελβετικές εταιρίες, κυρίως την εταιρεία τροφίμων Nestlé, που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

«Τρώμε καλά. Ζούμε καλά, αυτό είναι το σύνθημα της Nestlé. Η εταιρεία σας που αρνείται να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ακόμη και τώρα, όταν η Ρωσία απειλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Οι δουλειές προχωρούν στη Ρωσία, ακόμη και όταν τα παιδιά μας πεθαίνουν και οι πόλεις μας κατεδαφίζονται» και όταν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, πολιορκημένης ουκρανικής πόλης, είναι «χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό και κάτω από τους βομβαρδισμούς», κατήγγειλε.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, ανάμεσά τους ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς που είχε ανεβεί πάνω στη σκηνή μαζί με Ουκρανούς διπλωμάτες, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εννιάλεπτη ομιλία του Ζελένσκι, που μεταφράστηκε στα γερμανικά, παρά κάποια παροδικά τεχνικά προβλήματα. Στη σκηνή είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Σταματήστε τον πόλεμο τώρα». Αντιπολεμικοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας.

«Πονάει», συνέχισε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στις τράπεζες. «Τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο βρίσκονται στις τράπεζές σας. Βοηθήστε μας να το πολεμήσουμε αυτό. Για να παγώσουν αυτά τα κεφάλαια» των ολιγαρχών, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Είναι ανάγκη να παγώσουν εντελώς τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ανθρώπων και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Και αυτή επίσης είναι μια μάχη ενάντια στο κακό, αλλά μπορείτε να την κάνετε», είπε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να αφαιρεθούν από τους Ρώσους αξιωματούχους οι περιουσίες και τα προνόμιά τους. Ο αριθμός των πλούσιων Ρώσων που διαμένουν στην Ελβετία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Έχω εντυπωσιαστεί πολύ, αγαπητέ Βολοντίμιρ, από τη θέλησή σου να αντισταθείς», του απάντησε, στα αγγλικά, ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας τη Δευτέρα. «Μας εντυπωσιάζει το θάρρος με το οποίο ο λαός σας αγωνίζεται για την ελευθερία και την ειρήνη. Μας εντυπωσιάζει ο τρόπος που υπερασπίζεστε τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου, που είναι και οι θεμελιώδεις αξίες μας».

«Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα»

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «αποτέλεσμα μίας καταστροφικής παράνοιας» και η Ελβετία «είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να υπερασπισθεί θαρραλέα και με προσήλωση την ελευθερία και την δημοκρατία», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ιγκνάσιο Κασίς. «Ο πόλεμος αυτός είναι αποτέλεσμα μίας καταστροφικής παράνοιας που θρυμματίζει όλες τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας», γράφει ο Ιγκνάσιο Κασίς σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Temps.

«Στις 24 Φεβρουαρίου, το πρόσωπο του κόσμου άλλαξε και όχι κατά τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να υπερασπισθούμε με θάρρος και προσήλωση την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αυτό έχει ένα τίμημα. Ενα τίμημα που η Ελβετία είναι έτοιμη να πληρώσει». «Η Ρωσία παραβίασε κατάφωρα την απαγόρευση προσφυγής στη βία, μία αρχή που είναι θεμελιωμένη στο διεθνές δίκαιο. Παραμένοντας αδρανής, η Ελβετία θα έπαιζε το παιγνίδι του επιτιθέμενου», γράφει.

«Ουδετερότητα δεν σημαίνει αδιαφορία» και «την ώρα που η σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και τη βαρβαρότητα κορυφώνεται», η Ελβετία «δεν μπορεί να ανεχθεί αυτόν τον πόλεμο χωρίς να αντιδράσει». Για τον λόγο αυτόν η Ελβετία υιοθέτησε καθ' ολοκληρίαν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης «με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην ουδετερότητα», που σημαίνει ότι «δεν υποστηρίζει καμία εμπόλεμη πλευρά σε στρατιωτικό επίπεδο, είτε με την διάθεση στρατιωτικών δυνάμεων ή με την αποστολή όπλων».

«Ακόμη και αν, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα οικονομικής επιβράδυνσης και ακόμη λιγότερο οικονομικής κρίσης», η σύρραξη θα έχει οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και αναφέρεται στον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και το καθεστώς του ελβετικού φράγκου ως ασφαλούς καταφυγίου που θα πλήξει τις εξαγωγές. Θα πρέπει επίσης «να αντιμετωπίσουμε ροή προσφύγων και να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». «Δεν υπάρχει λύση που, με ένα μαγικό ραβδί, θα προφύλασσε την Ελβετία από τις συνέπειες που προέρχονται από τη σημερινή κατάσταση», προειδοποιεί ο Ιγκνάσιο Κασίς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA