Μενού
  • Α-
  • Α+

Η προσκείμενη στο Κρεμλίνο εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση την Κυριακή, για μερικές ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό των απωλειών του πολέμου στην Ουκρανία στις τάξεις του ρωσικού στρατού — προτού τον διαγράψει. Το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείτο το υπουργείο Άμυνας, αναφερόταν σε 9.861 νεκρούς ρώσους στρατιωτικούς από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο των 498 πεσόντων, του μοναδικού επίσημου απολογισμού που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η εφημερίδα παραβιάστηκε από χάκερ οι οποίοι δημοσίευσαν την ψευδή είδηση για τον απολογισμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών. Όπως αναφέρει ο Αλεξάντερ Γκαμόφ, ανταποκριτής της εφημερίδας στο Κρεμλίνο το άρθρο ήταν ψεύτικο και διαγράφηκε μετά από λίγα λεπτά. Το Reuters δε, αναφέρει ότι ο Γκαμόφ έδωσε την εξήγηση για την ιστορία, την οποία δημοσίευσαν πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη του Κρεμλίνου, αφού ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει το περιστατικό. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το περιστατικό έρχεται να εντείνει το μυστήριο γύρω από τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο έχει αναφέρει πως από την αρχή της εισβολής έχουν σκοτωθεί 498 στρατιώτες και έκτοτε δεν έχει γίνει κάποια ενημέρωση. Εάν ο αριθμός που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα είναι ακριβής, σημαίνει ότι οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά βαριές, ακόμη περισσότερο διότι τις υπέστη μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Συγκριτικά, στον πόλεμο του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 ο στρατός της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης έχασε κάπου 15.000 στρατιώτες σε περίοδο εννέα ετών. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε την Κυριακή ότι αφότου άρχισε την 24η Φεβρουαρίου η εισβολή στη χώρα του έχουν σκοτωθεί κάπου 14.000 ρώσοι στρατιωτικοί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA