ΔΙΕΘΝΗ
23/03/2022 05:45

Σύνοδος Κορυφής: Ιδιαίτερα σκληρό το προσχέδιο των συμπερασμάτων που διέρρευσε

Ιδιαίτερα σκληρό κατά της Ρωσίας είναι το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει αύριο παρουσία Μπάιντεν καθώς οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν λόγο για εγκλήματα στην Ουκρανία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σύνοδος Κορυφής: Ιδιαίτερα σκληρό το προσχέδιο των συμπερασμάτων που διέρρευσε
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Μια από τις πλέον κρίσιμες συνόδους κορυφής στην ιστορία της θα βιώσει αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωσης με τους ηγέτες της να έχουν τα βλέμματα στραμμένα στην Ουκρανία. Παρών, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ίσως γι αυτό το λόγο το προσχέδιο των συμπερασμάτων που διέρρευσε και δημοσιεύθηκε αργά χθες τη νύχτα στο euractiv να είναι ιδιαίτερα σκληρό (μένει να δούμε αν αυτό το κείμενο θα είναι και το τελικό καθώς μπορεί να υποστεί αλλαγές κατά τη διάρκεια της Συνόδου) κατά της Ρωσίας αφού, πλέον, τα πράγματα «αγριεύουν» και η Δύση δε νιώθει καθόλου άνετα στην προοπτική ενός πολέμου που θα κρατήσει για καιρό...

«Η Ρωσία πραγματοποιεί επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών δομών συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. «Τα εγκλήματα αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν», αναφέρεται στο κείμενο, προσθέτοντας ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί μαζικές απώλειες ζωών και τραυματισμούς αμάχων».

Διαβάστε ακόμη: Κρεμλίνο: «Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο αν απειληθεί η ύπαρξή της» - Η απάντηση στον Ζελένσκι για το δημοψήφισμα

Οι ηγέτες επίσης αναμένεται να απαιτήσουν από τη Ρωσία «να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Γίνεται εκτενής αναφορά στο προσφυγικό κύμα και στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής ενώ τα κράτη μέλη καλούνται να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών. Όπως αναμενόταν, οι ηγέτες θα υιοθετήσουν τη νέα αμυντική στρατηγική της ΕΕ, τη «Στρατηγική Πυξίδα», που συμφώνησαν χθες οι Ευρωπαίοι ΥΠΑΜ.

Video Loading...

Ενέργεια: Ναι στην προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών

Στον τομέα της ενέργειας, οι ηγέτες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα «το συντομότερο δυνατό». Το σχετικό σχέδιο απεξάρτησης θα καταθέσει η Κομισιόν έως τα τέλη Μαΐου 2022. Αναφορικά με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, οι ευρωπαίοι φαίνεται συμφωνούν στην περαιτέρω ανακούφιση στους πιο ευάλωτους καταναλωτές καθώς και να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εργαλειοθήκη, [συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις σε περίπτωση κρίσης]. Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Επίσης, η αναπλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό. Εν όψει του επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει επειγόντως:

  1. να συντονίσουν μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου,
  2. να συνεργαστούν για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, ΥΦΑ και υδρογόνου,
  3. να δημιουργήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς αλληλεγγύης,
  4. να ολοκληρώσουν και να βελτιώσουν τις διασυνδέσεις μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ