Μενού
  • Α-
  • Α+

Εχασαν τα πάντα στο Χάρκοβο, όπου διέμεναν μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος. Δεν είχαν, όμως, πολλά περιθώρια να μείνουν στην Ουκρανία με τον πόλεμο να μαίνεται και τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην τερματίζει την εισβολή. Ο λόγος για μια 10μελή οικογένεια που αναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό, για να μπορέσει να ξαναφτιάξει από την αρχή τη ζωή της: μακριά από τα ρωσικά πυρά, μακριά από τους βομβαρδισμούς, τις εκρήξεις και τους νεκρούς... 

Η οικογένεια τεσσάρων γενεών, ηλικίας από 10 έως 90 ετών, έφτασε στο ακίνητο στο Caldecote στο Cambridgeshire το βράδυ της Τρίτης (22 Μαρτίου), έπειτα από ένα ταξίδι 20 ημερών, και έχοντας φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του Ουκρανικού Οικογενειακού Σχεδίου. Το σπίτι που ζει πια η οικογένεια ανήκει στον Mick Swinhoe. Πρόκειται για στέλεχος μιας εταιρείας βιομηχανικών αυτοματισμών, ο οποίος αρχικά ήθελε να το χρησιμοποιήσει ως «έργο», αλλά άλλαξε τα σχέδιά του αφού συνδέθηκε με την οικογένεια μέσω του Facebook. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ερχεται επισιτιστική και μεταναστευτική κρίση προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ένα από τα μέλη της οικογένειας, η Valeriia Starkova, εξέφρασε την ανακούφιση και την ευγνωμοσύνη της που ο τοπικός επιχειρηματίας τους άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του. «Μπορώ να νιώσω ότι ίσως έχω ξανά σπίτι γιατί νιώθω ότι έχασα όλα όσα είχα», είπε. «Τα παιδιά μου έχασαν τα πάντα. Έκανα τόσα πολλά, η οικογένειά μου, για να ζήσουμε εκεί, να κερδίσουμε χρήματα, ένα ωραίο μέρος για να ζήσουμε, να δουλέψω για τα παιδιά. Χάσαμε σε μια μέρα τα πάντα».

Οι φωτογραφίες των μελών της οικογένειας τη στιγμή που αντίκρισαν το καινούριο τους σπίτι έκαναν τον γύρο του κόσμου με τα μέλη της να μην μπορούν να κρύψουν τη συγκίνησή τους.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Από το Χάρκοβο στη Βρετανία

Η Starkova, μιλώντας στη Daily Mail, είπε ότι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Χάρκοβο ήταν 5 το πρωί και αφού ετοίμασε μερικές βαλίτσες πήγε να μείνει μαζί με τα παιδιά της, για πέντε ημέρες, στο σπίτι της μητέρας της. «Ήμασταν στο υπόγειο», περιέγραψε. «Δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω. Μείναμε πέντε μέρες στο υπόγειο χωρίς να πάμε πουθενά. Τότε αποφασίσαμε ότι έπρεπε να φύγουμε, καθώς δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε, ήταν τόσο τρομακτικό. Απλώς βάλαμε τις τσάντες μας στα αυτοκίνητα και πήγαμε». 

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «φοβόμουν τόσο πολύ ότι κάποιος θα πυροβολήσει το αυτοκίνητό μας ή κάτι τέτοιο. Πρόσφατα, φίλοι φίλων μου πυροβολήθηκαν έτσι. Ήταν τόσο τρομακτικό, αλλά καταφέραμε να περάσουμε τα σύνορα και όταν περάσαμε πολλές πόλεις νιώσαμε ανακούφιση, καθώς δεν μπορούσαμε να ακούσουμε αυτές τις βόμβες και αυτούς τους τρομακτικούς θορύβους». Αυτό που θυμάται έντονα είναι εκείνο το πρώτο βράδυ που κοιμήθηκε ήσυχα, για πρώτη φορά μακριά από τον πόλεμο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA