Μενού
  • Α-
  • Α+

Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία του Τζο Μπάιντεν, ενώ θα ακολουθήσουν οι Σύνοδοι G7 και Ε.Ε.. Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ ότι η χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση της σύγκρουσης. Περισσότερα όπλα ζητάει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και καλεί σε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Εν τω μεταξύ έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν και στήνουν θέσεις άμυνας.

Στόλτενμπεργκ: Διέπραξε μεγάλο λάθος ο Πούτιν

Οι σύμμαχοι στηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στο δικαίωμά της στην άμυνα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως κύριος στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα και η προστασία του μελών του.

Καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν αποστέλλει στρατιωτική δύναμη στην χώρα, παρ' όλο που αυξάνει την στρατιωτική παρουσία της σε γειτονικές χώρες. Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν σήμερα «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα». Τέσσερις τακτικοί σχηματισμοί θα δημιουργηθούν στην Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Βουλγαρία και την Σλοβακία, ενώ θα ενισχυθούν οι τέσσερις που έχουν ήδη συγκροτηθεί στην Πολωνία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ακόμη πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε». «Ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε. «Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Την σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με την συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις των Μπόρις Τζόνσον, Ντε Κρόο και Κάλας για τον Πούτιν

«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην Έκακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία, στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να «διπλασιάσει» τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», πρόσθεσε η ίδια. Ο Πούτιν κάνει βήματα «για να μας τρομάξει» και «να μας αποτρέψει από το να βοηθήσουμε την Ουκρανία περισσότερο ή να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», εκτίμησε η Κάλας. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε σε αυτή την παγίδα», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσουμε τον εγκληματία πολέμου»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA