Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν από τέσσερις ημέρες η Ρωσία κάλεσε με κάθε επισημότητα τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα τους στη Μαριούπολη, όπου η Μόσχα δηλώνει ότι εκτυλίσσεται «τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή», στην ανατολική Ουκρανία. «Καταθέστε τα όπλα σας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η παραπάνω είδηση αποκαλύπτει και το πρόσωπο του ανθρώπου που υπό τις διαταγές τους πολιορκείται η μαρτυρική πόλη της Ουκρανίας. Είναι ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ με τη βρετανική dailymail να σκιαγραφεί το προφίλ του το οποίο είναι αυτός ενός σκληρού ανώτατου αξιωματικού που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του!

Διαβάστε ακόμη: Στην αντεπίθεση περνάει η Ρωσία - «Επικίνδυνα και αποσταθεροποιητικά τα σχέδια που ενεργοποίησε το NATO»

Χαρακτηριστικό της σκληρότητας του Μιχαήλ Μιζίντσεφ είναι πως πριν από μερικές ημέρες ο πρώην πρεσβευτής της Αυστρίας στην Ουκρανίας, Ολεξάντερ Σέρμπα, τον χαρακτήρισε «χασάπη της Μαριούπολης»! Ενώ η διευθύντρια του ουκρανικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τόνισε πως θα κινήσει διαδικασίες ώστε να αντιμετωπίσει ο Ρώσος στρατηγός κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. «Θυμηθείτε αυτόν τον άνθρωπο. Είναι ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ. Ήταν αυτός που διέταξε τον βομβαρδισμό ενός παιδικού νοσοκομείου, του θεάτρου κ.λπ. Έχει τεράστια εμπειρία στην καταστροφή πόλεων από τη θητεία του στη Συρία», έγραψε!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου, του Δημοτικού Θεάτρου, όπως και για την καταστροφή ολόκληρων περιοχών μέσα στη μαρτυρική πόλη. Φαίνεται πως ο Μιζίντσεφ ήταν ο άνθρωπος που προσωπικά οργάνωσε την πολιορκία της Μαριούπολης και το έκανε με βάση τον σχεδιασμό που είχε κάνει ο ίδιος στην πολιορκία του ρωσικού στρατού στο Χαλέπι όπου ο Μιζίντσεφ είχε και πάλι ενεργό συμμετοχή.

Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, βρίσκουν ήδη πολλά κοινά χαρακτηριστικά στις δυο πολιορκίες και όλα αυτά τα κοινά δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για τη Μαριούπολη!

Τι είχε συμβεί στο μαρτυρικό Χαλέπι

Στο Χαλέπι η πολιορκία κράτησε περισσότερο από τέσσερα χρόνια αλλά η πιο έντονη περίοδος ήταν στα τέλη του 2016, όταν οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις περικύκλωσαν το ανατολικό μισό της πόλης την ώρα που περίπου 270.000 άμαχοι βρίσκονταν ακόμα μέσα σε αυτή και τη βομβάρδισαν χωρίς έλεος για μήνες πριν τελικά εισβάλουν οι χερσαίες δυνάμεις για την καταλάβουν.

Το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι τουλάχιστον 1.640 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και οι ακριβείς απολογισμοί είναι δύσκολο να γίνουν και οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι υψηλότεροι. Παρατηρητές που μίλησαν στους «LA Times» είπαν ότι η πολιορκία «σημαδεύτηκε από απαράμιλλη αγριότητα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που χαρακτηρίστηκε ολοκληρωτική!

Οι ρωσικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς, χημικά όπλα και εμπρηστικές βόμβες - όλες απαγορευμένες βάσει διεθνών κανονισμών - κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, συχνά και πάλι σε περιοχές αμάχων. Να σημειωθεί, βέβαια, πως η Ρωσία έχει αρνηθεί πολλές φορές πως έκανε χρήση απαγορευμένων όπλων στη Συρία. Παράλληλα, προέκυψαν στοιχεία ότι τα νοσοκομεία είχαν συστηματικά στοχοποιηθεί και τελικά καταστράφηκαν ολοσχερώς σε βομβαρδισμούς.

Συχνές ήταν και οι εκεχειρίες που κηρύχθηκαν, αλλά το ίδιο συχνές ήταν και οι παραβιάσεις τους. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές και συριακές δυνάμεις για να επανεξοπλιστούν και να επανατοποθετηθούν πριν από την επανέναρξη της επίθεσης. Οι παρατηρητές κατέγραψαν περισσότερες από 100 εκτελέσεις (ενόπλων ή/και αμάχων) με συνοπτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, ενώ το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι σχεδόν 2.500 άνθρωποι κρατήθηκαν αυθαίρετα - δεκάδες από αυτούς παιδιά.

Και αν κάποιες από τις παραπάνω περιγραφές θυμίζουν τα όσα διαδραματίζονται στη Μαριούπολη δεν είναι λίγοι αυτοί που το συνδέουν με την παρουσία του ρώσου στρατηγού Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA