Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, θα μεταβεί σήμερα (25/3) στην πόλη Ζέτσνο, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα της εμπόλεμης Ουκρανίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, θα τον υποδεχθεί ο Πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, για να τον ενημερώσει για την ανθρωπιστική αντίδραση, την αρωγή στους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπάιντεν «θα ευχαριστήσει τον Αντρέι Ντούντα για όλα όσα κάνουν οι κάτοικοι της Πολωνίας».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ στην Πολωνία έχουν περάσει περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, που αντιστοιχούν στο 59% του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού. Η Βαρσοβία φιλοξενεί περίπου 300.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ η Κρακοβία έχει δεχθεί και φιλοξενεί περίπου 130.000 Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Πολωνία με νόμο απαιτεί από τα παιδιά της Ουκρανίας που σκοπεύουν να μείνουν στην Πολωνία περισσότερο από τρεις μήνες να εμβολιαστούν σύμφωνα με το πολωνικό ημερολόγιο εμβολιασμού. Η πολωνική κυβέρνηση έχει διαθέσει σχεδόν 2 δισ. δολάρια για υπηρεσίες υγείας από το πολωνικό Ταμείο Υγείας.

Στρατιωτικό και οικονομικό ενδιαφέρον

Η συνάντηση, πάντως, έχει στρατιωτικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Στο πρώτο σκέλος, να σημειώσουμε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δει Αμερικανούς στρατιωτικούς τοποθετημένους στην ανατολική πτέρυγα του NATO, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία.

Στη συνάντησή του με τον Ντούντα, δε, παραμένει ανοικτό το αν θα συζητήσουν για το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών MiG που η Πολωνία δήλωνε είναι διατεθειμένη να τα παραχωρήσει στην Ουκρανία, αλλά μέσω… ΗΠΑ κι αφού υπήρχε συμφωνία αντικατάστασής τους με αμερικανικά αεροσκάφη.

Τέλος, υπάρχει και το οικονομικό σκέλος που έχει τη δική του… αξία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες, Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν φέτος τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιπλέον όσων είχαν προγραμματιστεί, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση στο πρακτορείο Reuters.

Μια από αυτές τις πηγές συμπλήρωσε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί σήμερα και θα προβλέπει επίσης μεγαλύτερες εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA