ΔΙΕΘΝΗ
28/03/2022 22:27

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς οι... κομπιουτεράδες της Aerorozvidka εξουδετέρωσαν τη ρωσική πομπή «μαμούθ»

Η πομπή δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει την εξόρμηση προς το Κίεβο, καθώς έπεσε σε νυχτερινή ενέδρα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα περίπου 30 μελών των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων και χειριστών drone που κινούνται στο σκοτάδι

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς οι... κομπιουτεράδες της Aerorozvidka εξουδετέρωσαν τη ρωσική πομπή «μαμούθ»
(Πηγή: www.facebook.com/aerorozvidka)
Ανάγνωση:

Είχε περάσει σχεδόν μία εβδομάδα από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ενώ όλα έδειχναν πως η Μόσχα έκανε επίδειξη δύναμης με μια πραγματική επέλαση τεθωρακισμένων, ξαφνικά η τεράστια μηχανοκίνητη πομπή μήκους 60χλμ ακινητοποιήθηκε. Τότε ήταν που άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια για προβλήματα στην ανάπτυξη των Ρώσων. Ο Guardian έρχεται σήμερα να δώσει μια πιο συγκεκριμένη ερμηνεία, καθώς σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα οι Ρώσοι δεν ξέμειναν ούτε από καύσιμα, ούτε από τροφοδοσία, αλλά χτυπήθηκε… νύχτα από μια εξειδικευμένη ομάδα Ουκρανών στρατιωτών που χειρίζονται drones.

Η πομπή δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει την εξόρμηση προς το Κίεβο, καθώς έπεσε σε νυχτερινή ενέδρα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα περίπου 30 μελών των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων και χειριστών drone που κινούνται στο σκοτάδι πάνω σε μηχανές. Οι χειριστές drone προέρχονταν από την μονάδα εναέριας αναγνώρισης «Aerorozvidka», η οποία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια ως μια ομάδα εθελοντών που ήταν ειδικοί στα κομπιούτερ και «χομπίστες» που σχεδίαζαν τις δικές τους μηχανές και έχουν εξελιχθεί σε βασικό στοιχείο της επιτυχημένης αντίστασης της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο διαψεύδει τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς και διαπραγματευτών

Ωστόσο, ενώ οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν προμηθεύσει χιλιάδες αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, η Aerorozvidka αναγκάστηκε να καταφύγει σε... έρανο από τον κόσμο και σε ένα δίκτυο προσωπικών επαφών για να συνεχίσει τη δράση της χρησιμοποιώντας εξαρτήματα όπως προηγμένα μόντεμ και κάμερες θερμικής απεικόνισης.

Ο διοικητής της μονάδας, αντισυνταγματάρχης Γιάροσλαβ Χόντσαρ έδωσε μια περιγραφή της ενέδρας κοντά στην πόλη Ιβάνβικ που βοήθησε να σταματήσει η τεράστια ρωσική επίθεση. «Κινούμενοι πάνω σε τετράτροχα μηχανάκια καταφέραμε να πλησιάσουμε τη ρωσική πομπή που προχωρούσε τη νύχτα, περνώντας μέσα από το δάσος εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί νότια προς το Κίεβο, από την κατεύθυνση του Τσερνομπίλ. Ημασταν ήταν εξοπλισμένοι με γυαλιά νυχτερινής όρασης, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, νάρκες που πυροδοτούνται από απόσταση, και drones εξοπλισμένα με κάμερες θερμικής απεικόνισης καθώς και άλλα ικανά να ρίξουν μικρές βόμβες 1,5 κιλών. Αυτή η μικρή μονάδα κατέστρεψε τη νύχτα δύο ή τρία οχήματα στην κεφαλή αυτής της πομπής η οποία στη συνέχεια κόλλησε. Έμειναν εκεί άλλες δύο νύχτες και στη συνέχεια καταστρέψαμε πολλά οχήματα», είπε ο Χόντσαρ.

Η αντίδραση των Ρώσων και το νέο χτύπημα

Πάνω στον πανικό τους, οι Ρώσοι έσπασαν την πομπή σε μικρότερες μονάδες για να προσπαθήσουν να προχωρήσουν προς την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά η ίδια ομάδα επίθεσης κατάφερε να επιτεθεί στην αποθήκη ανεφοδιασμού της, ακρωτηριάζοντας την ικανότητα των Ρώσων να προχωρήσουν. «Το πρώτο κλιμάκιο της ρωσικής δύναμης είχε κολλήσει χωρίς θέρμανση, χωρίς πετρέλαιο, χωρίς βόμβες και χωρίς αέριο. Και όλα συνέβησαν λόγω της δουλειάς 30 ατόμων», είπε ο Χόντσαρ.

Η μονάδα «Aerorozvidka» ισχυρίζεται επίσης ότι βοήθησε να νικήσει μια ρωσική αερομεταφερόμενη επίθεση στο αεροδρόμιο Χόστομελ, βορειοδυτικά του Κιέβου, την πρώτη ημέρα του πολέμου, χρησιμοποιώντας drones για τον εντοπισμό της, και να βομβαρδίσει περίπου 200 Ρώσους αλεξιπτωτιστές που ήταν κρυμμένοι στο ένα άκρο του αεροδρομίου. Δεν θα μπορούσαν να επαληθευτούν όλες οι λεπτομέρειες αυτών των ισχυρισμών από μια ανεξάρτητη πλευρά, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι οι ουκρανικές επιθέσεις συνέβαλαν στη διακοπή της τεθωρακισμένης πομπής γύρω από το Ιβάνκιβ. Ο τεράστιος όγκος από εναέριες λήψεις που δημοσιεύθηκαν από τους Ουκρανούς υπογραμμίζει τη σημασία των drones για την αντίστασή τους.

Η ιστορία της ομάδας Aerorozvidka

Η μονάδα ξεκίνησε από νεαρούς Ουκρανούς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση που συμμετείχαν στην εξέγερση του Μάϊνταν το 2014 και προσφέρθηκαν εθελοντικά να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες στην αντίσταση κατά της πρώτης ρωσικής εισβολής στην Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς. Ο ιδρυτής του, Βολοντίμιρ Κοτσέτκοφ - Σούκατς ήταν ένας τραπεζίτης που σκοτώθηκε σε μάχη το 2015 στο Ντονμπάς. Οι Ρώσοι μπορούν να “κλειδώσουν” την ηλεκτρονική υπογραφή του drone και να χτυπήσουν γρήγορα με όλμους, έτσι οι ομάδες Aerorozvidka πρέπει να ρίξουν και να τρέξουν.

Ο Χόντσαρ είναι ένας πρώην στρατιώτης που έγινε σύμβουλος μάρκετινγκ πληροφορικής, και επέστρεψε στο στρατό μετά την πρώτη ρωσική εισβολή. Ο Τάρας, ο οποίος ζήτησε να μην χρησιμοποιήσει το επώνυμό του, ήταν σύμβουλος διαχείρισης, ο οποίος ειδικεύτηκε στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη μονάδα και εντάχθηκε με πλήρη απασχόληση ως μαχητής μόλις τον Φεβρουάριο. Στις πρώτες μέρες της, η μονάδα χρησιμοποιούσε εμπορικά drones επιτήρησης, αλλά η ομάδα μηχανικών της, σχεδιαστών λογισμικού και λάτρεις των drone ανέπτυξαν αργότερα τα δικά τους σχέδια.

Κατασκεύασαν μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης, καθώς και μεγάλες μηχανές μήκους 1,5 μέτρου ικανές να ρίχνουν βόμβες και αντιαρματικές χειροβομβίδες, και δημιούργησαν ένα σύστημα που ονομάζεται Delta, ένα δίκτυο αισθητήρων κατά μήκος της πρώτης γραμμής που τροφοδοτούσε ένα ψηφιακό χάρτη ώστε οι διοικητές να μπορούν να βλέπουν τις κινήσεις του εχθρού την ώρα που συνέβαιναν.

(Πηγή: theguardian.com)

Η συνεισφορά του Ιλον Μασκ...

Σήμερα η ομάδα χρησιμοποιεί το δορυφορικό σύστημα Starlink, που παρέχεται από τον Ιλον Μασκ, για να τροφοδοτεί ζωντανά δεδομένα σε μονάδες ουκρανικού πυροβολικού, επιτρέποντάς τους να εκμηδενίζουν ρωσικούς στόχους. Η μονάδα διαλύθηκε το 2019 από τον τότε υπουργό Αμυνας, αλλά αναβίωσε βιαστικά τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, καθώς διαφαινόταν η ρωσική απειλή εισβολής. Η ικανότητα να έχει μια εναέρια εικόνα των ρωσικών κινήσεων ήταν κρίσιμη για την επιτυχία της τακτικής αντάρτικου τύπου της Ουκρανίας. Ωστόσο οι προσπάθειες της Aerorozvidka να επεκταθεί και να αντικαταστήσει τον χαμένο εξοπλισμό, παρεμποδίστηκαν από την περιορισμένη προμήθεια drones και εξαρτημάτων, και οι προσπάθειες ασφάλισής τους μέσω των προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας απέδωσαν ελάχιστα, επειδή αποτελούν πρόσφατη προσθήκη στις ένοπλες δυνάμεις και ακόμη θεωρούνται ξένο σώμα.

Επιπλέον, ορισμένα από τα προηγμένα μόντεμ και κάμερες θερμικής απεικόνισης που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών, και γιαυτό κατέφυγαν σε έρανο και ζήτησαν από ένα παγκόσμιο δίκτυο φίλων και υποστηρικτών να τα βρουν στο eBay ή σε άλλους ιστότοπους. Η Μαρίνα Μπορόζνα η οποία ήταν φοιτήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο διερευνά τρόπους για να αγοράσει ό,τι χρειάζεται η μονάδα και να βρει διαδρομές για να μεταφέρει τις προμήθειες πέρα ​​από τα σύνορα. «Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τους βοηθήσουν να πολεμήσουν, άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κάτι περισσότερο από την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε η Μπορόζνα. «Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία αυτού του ανθρώπινου πόνου, πρέπει να νικήσετε τη ρωσική εισβολή. Η Aerorozvidka κάνει τεράστια διαφορά και χρειάζονται την υποστήριξή μας».

Ο βιολόγος σύμμαχος από το Κέμπριτζ

Ο σύντροφός της Μπορόζνα, Κλάους Χέντριτς, μοριακός βιολόγος στο Κέμπριτζ, βοηθά επίσης την προσπάθεια, βασιζόμενος στην εμπειρία του ως στρατεύσιμος στον γερμανικό στρατό. «Ήμουν ο ίδιος σε μια μονάδα αναγνώρισης πυροβολικού, οπότε συνειδητοποίησα αμέσως τον μεγάλο αντίκτυπο που έχει η Aerorozvidka. Δίνουν ουσιαστικά μάτια στο πυροβολικό τους», είπε ο Χέντριτς. «Εκεί που μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά είναι να συγκεντρώσουμε διεθνή υποστήριξη, είτε πρόκειται για οικονομικές συνεισφορές, είτε για βοήθεια στην απόκτηση πιο δυσεύρετων τεχνικών εξαρτημάτων ή δωρεές κοινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Η μονάδα εξετάζει επίσης τρόπους για να ξεπεράσει το ρωσικό μπλοκάρισμα του ηλεκτρονικού πολέμου που διεξάγεται παράλληλα με τις βόμβες, τις οβίδες και τους πυραύλους. Προς το παρόν, η Aerorozvidka τυπικά περιμένει τους Ρώσους να απενεργοποιήσουν τον εξοπλισμό παρεμβολών τους για να εκτοξεύσουν τα δικά τους drones. Στη συνέχεια, η μονάδα συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός της στα οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο Χόντσαρ περιέγραψε στον Guardian αυτές τις τεχνολογικές μάχες, και τον τρόπο μάχης της Aerorozvidka, ως το μέλλον του πολέμου, όπου σμήνη μικρών ομάδων δικτυωμένων μεταξύ τους με αμοιβαία εμπιστοσύνη και προηγμένες επικοινωνίες μπορούν να συντρίψουν έναν μεγαλύτερο και πιο βαριά οπλισμένο αντίπαλο. «Είμαστε σαν μια κυψέλη μελισσών», είπε. «Μια μέλισσα δεν είναι τίποτα, αλλά αν βρεθείς αντιμέτωπος με χίλιες, μπορείς να νικήσεις μια μεγάλη δύναμη. Είμαστε σαν τις μέλισσες, αλλά δουλεύουμε τη νύχτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ DRONE ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΙΕΒΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ