Μενού
  • Α-
  • Α+

Η είδηση ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε, που αποκάλυψε η εφημερίδα Wall Street Journal, έκανε αμέσως τον γύρο του πλανήτη. Ο Ρώσος ολιγάρχης, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, ένιωσε μια αδιαθεσία, έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες και νοσηλεύθηκε στην Τουρκία. Ο ερευνητής που μίλησε για τη δηλητηρίαση του Ρομάν Αμπράμοβιτς έκανε σαφές ότι δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν αλλά ήθελαν να τον προειδοποιήσουν

Διαβάστε ακόμηΠόλεμος στην Ουκρανία: Ξεσκεπάσαμε 620 Ρώσους κατασκόπους λέει το Κίεβο

Οι πρακτικές δηλητηρίασης που εφαρμόστηκαν στον Ρομάν Αμπράμοβιτς παραπέμπουν σε αυτές που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες. Βέβαια, οι Αμερικανοί φαίνεται να υιοθετούν την άποψη ότι πρόκειται για «εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας». Πάντως, προβοκάτσια ή όχι, η είδηση ότι τόσο ο Ρομάν Αμπράμοβιτς όσο και δύο μέλη από την ουκρανική αποστολή που είχαν συναντήσεις σε Μόσχα, Λβιβ και άλλα σημεία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, παρουσίασαν συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στα μάτια, κλάμα και ξεφλούδισμα δέρματος σε πρόσωπο και χέρια προκάλεσαν ανησυχία. 

Τώρα, όμως, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι στην Κωνσταντινούπολη και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία. Μάλιστα, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς φαίνεται σε φωτογραφία που ανέβηκε στο Twitter να έχει τα ακουστικά του στ’ αυτιά. Στη φωτογραφία που παρουσιάζεται, κάθεται δίπλα στον Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος ολιγάρχης συμμετέχει σε συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας από την ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε την εισβολή και την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Διαφορετικές απόψεις για τη δηλητηρίασή του

Πάντως, το θέμα της δηλητηρίασης του Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν πέρασε στα ψιλά... Βέβαια, οι Αμερικανοί θέλουν να υποβαθμίσουν το θέμα. Κι αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος δήλωσε πως οι πληροφορίες που έρχονται στο φως, υποδηλώνουν ότι η αδιαθεσία που ένιωσε ο Ρώσος ολιγάρχης οφείλεται σε περιβαλλοντικό παράγοντα και όχι σε δηλητηρίαση. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». 

Οι Ουκρανοί, βέβαια, σηκώνουν αρκετά το θέμα του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση που έκανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, να μην πίνουν ούτε νερό και να μην αγγίζουν τίποτα

Τι υποστηρίζει το Κρεμλίνο για τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα της δηλητηρίασης του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Χαρακτήρισε «πόλεμο παραπληροφόρησης» τα όσα έχουν αποκαλυφθεί από χθες περί της δηλητηρίασης του Αμπράμοβιτς στις αρχές του μήνα και απέκλεισε προς το παρόν συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν λέγοντας ότι οι προσωπικές ύβρεις δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη ρωσική πλευρά.

Ωστόσο, η είδηση της δηλητηρίασης φέρνει στο προσκήνιο περιστατικά για τα οποία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν η Μόσχα. Θύματα έχουν πέσει ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος έχασε τη ζωή του, ο μεγάλος αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος διασώθηκε όταν μεταφέρθηκε στο εξωτερικό και ο πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA