Μενού
  • Α-
  • Α+

O Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,25 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εγχώριες αεροπορικές εταιρείες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν από δυτικές – ως επί το πλείστον – χώρες, ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στο τέλος μιας συνάντησης με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών και κατασκευαστών αεροσκαφών, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι πτήσεις εσωτερικού θα λάβουν κρατικές επιδοτήσεις εντός του 2022, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Η 11η μεγαλύτερη αεροπορική αγορά στον κόσμο βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη από τη μια πλευρά και η Ρωσία από την άλλη έχουν κλείσει ο καθένας τον εναέριο χώρο τους στις αεροπορικές εταιρείες του άλλου. Επιπλέον, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν ανταλλακτικά ή υπηρεσίες συντήρησης από την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, οι δυτικοί εκμισθωτές αεροσκαφών αναγκάστηκαν επίσης να τερματίσουν τις συμβάσεις βάσει των οποίων οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μίσθωναν περισσότερα από 500 αεροσκάφη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί μέτρα για να ελαφρύνει το βάρος των πληρωμών χρηματοδοτικής μίσθωσης στις αεροπορικές εταιρείες. Τα περισσότερα από τα μισθωμένα αεροπλάνα παραμένουν στη Ρωσία, η οποία έχει ψηφίσει νόμο που επιτρέπει την εγγραφή τους στο δικό της μητρώο αεροσκαφών. Ωστόσο, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το νόμο, φοβούμενες ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους δεσμούς με διεθνείς εταίρους, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Όσον αφορά τις πληρωμές χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών έπρεπε να καταβληθεί σε εταιρείες από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες που παραβίασαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις», είπε ο Πούτιν. «Σε αυτό το πλαίσιο, ζητώ από την κυβέρνηση να προετοιμάσει ένα σύνολο μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πληρωμών χρηματοδοτικής μίσθωσης, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη σε ποια χώρα εδρεύει αυτή ή η άλλη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης», συμπλήρωσε. Νωρίτερα σήμερα, τον γύρο του κόσμου έγινε μία άλλη είδηση από την πλευρά του Κρεμλίνου. Ο λόγος για το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το οποίο οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από αύριο, 1η Απριλίου. Κατά το ίδιο διάταγμα – «τελεσίγραφο», τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές, κατ’αυτόν τον τρόπο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA