Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε άλλη μια 4η θητεία, με συντριπτική πλειοψηφία, στις γενικές εκλογές της χώρας ενώ στην πανηγυρική του ομιλία μίλησε για «εχθρούς» του έθνους του βάζοντας στο στόχαστρο και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  «Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη» είπε ο Ορμπάν, μιλώντας στους υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα, Βουδαπέστη. «Μπορώ να τη δω από το φεγγάρι και σίγουρα από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως: «Ποτέ δεν είχαμε τόσο πολλούς εχθρούς».

Διαβάστε ακόμη: Ουγγαρία: Εξελέγη και πάλι πρωθυπουργός με πλειοψηφία στη Βουλή ο Βίκτορ Ορμπάν

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» τα «διεθνή συμβατικά ΜΜΕ» αλλά και τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος έχει επικρίνει στο παρελθόν τις πολιτικές του Όρμπαν, ο οποίος ως σύμμαχος του Κρεμλίνου έχει υποδεχτεί εκατοντάδες πρόσφυγες ωστόσο αρνείται να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Οι αναλυτές προέβλεπαν μια δύσκολη μάχη, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν εύκολη νίκη για τον απερχόμενο πρωθυπουργό: το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, συγκέντρωνε το 53,35% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 93% των ψηφοδελτίων, έναντι 34,75% για την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο. Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι το Fidesz θα διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Άλλη έκπληξη των εκλογών, το νέο ακροδεξιό κόμμα Mi Hazank ξεπέρασε το όριο του 5% και κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τον Όρμπαν σε άβολους ελιγμούς για να εξηγήσει τις φιλόξενες επιχειρηματικές σχέσεις δεκαετιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όμως ο 58χρονος έκανε μια επιτυχημένη εκστρατεία για να πείσει το εκλογικό σώμα του κόμματός του Fidesz ότι η συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που υπόσχεται να διορθώσει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο, μια κατηγορία που η αντιπολίτευση αρνήθηκε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA