Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο πλανήτης καταδικάζει τις θηριωδίες στη Μπούκα, το Κρεμλίνο έρχεται να δώσει τη δική του εκδοχή, όχι μόνο απορρίπτοντας ότι πρόκειται για γενοκτονία από τους Ρώσους, αλλά ότι αντίθετα πρόκειται για σφαγές που οργανώθηκαν από τους Ουκρανούς ως προβοκάτσια, προσπαθώντας να πλήξουν την εικόνα της Ρωσίας!  Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι «ενορχήστρωσε μια ψεύτικη επίθεση στην Μπούκα», δίνοντας μία εντελώς διαφορετική ερμηνεία στις φρικτές εικόνες που έχουν καταγραφεί και καταδικάζονται παγκοσμίως. 

Διαβάστε ακόμη: Μπούκα: Οι ομαδικοί τάφοι γύρω από την εκκλησία, όπως φαίνονται από δορυφόρο

 

Μάλιστα, ο Λαβρόφ ζήτησε τη Δευτέρα να υπάρξει κατεπείγουσα συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εικόνες σφαγής στην Μπούκα αλλά και στο Κίεβο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι «προβοκάτσιες όπως αυτή στην Μπούκα συνιστούν ευθεία απειλή για τη διεθνή ασφάλεια».

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «ενορχήστρωσε μια ψεύτικη επίθεση στην Μπούκα». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η ουκρανική εκδοχή για το τι συνέβη στην πόλη Μπούκα είναι μια «ψευδής επίθεση» με σκοπό να υπονομευθεί η Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο Λαβρόφ είπε πως οι σοροί «τοποθετήθηκαν» εκεί και πως οι εικόνες αυτών και η ψευδής, όπως τη χαρακτήρισε, εκδοχή των γεγονότων από την Ουκρανία διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δυτικές χώρες και την Ουκρανία. Ο ανώτατος διπλωμάτης της Ρωσίας κάλεσε επίσης τη Βρετανία, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλιο, να εκπληρώσει τις ευθύνες της στον ρόλο αυτόν, αφού το Λονδίνο απέρριψε ένα ρωσικό αίτημα για να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Μπούκα.

Από την πλευρά του, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο χρόνος στον οποίο συνέβησαν όσα έγιναν στη Μπούκα δεν υποστηρίζουν την εκδοχή της Ουκρανίας και δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμφιβολία. Προέτρεψε μάλιστα τους διεθνείς ηγέτες να μην βιαστούν να κρίνουν. Αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι κατηγορίες θα επηρεάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι οποίες επρόκειτο να επαναληφθούν τη Δευτέρα.

Ο Μακρόν ζητεί νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας. «Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου.

Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούκα)», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Αυτό που συνέβη στη Μπούκα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα», πρόσθεσε. Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία. 

Στον τόπο του εγκλήματος ο Ζελένσκι 

Μπορεί η Ρωσία να επιμένει από την πλευρά της πως οι δυνάμεις της δεν ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στη Μπούκα, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια «παράσταση» για τα δυτικά ΜΜΕ, όμως το Κίεβο δεν αλλάζει στάση. Μάλιστα, στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θέλοντας να δει από κοντά την κατάσταση μετά τις αποκαλύψεις για τη μαζική σφαγή εκατοντάδων αμάχων.Ο Ζελένσκι, φορώντας αλεξίσφαιρο και συνοδευόμενος από  ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, επισκέφθηκε τον δρόμο που υπάρχει κατεστραμμένος ρωσικός οπλισμός και μίλησε με κατοίκους της περιοχής για τη φρίκη που βίωσαν.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν πως ερευνούν ενδεχόμενα εγκλήματα από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την ανεύρεση εκατοντάδων πτωμάτων στους δρόμους σε πόλεις όπως η Μπούκα έξω από την πρωτεύουσα μετά τη ρωσική αποχώρηση από την περιοχή. Τουλάχιστον 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούκα κοντά στο Κίεβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών τα πτώματα ανέρχονται σε παραπάνω από 340. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα. Εικόνες με πτώματα κατοίκων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, έχουν προκαλέσει διεθνή φρίκη και η Ουκρανία κατηγορεί για τη σφαγή τα ρωσικά στρατεύματα. Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Πρόκειται επίσης να ζητηθεί η συνδρομή ξένων ερευνητών. Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος έχει κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα ανοιχτά για «γενοκτονία».

Ο διεθνής Τύπος για τις θηριωδίες στη Μπούκα

Οι θηριωδίες των Ρώσων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας έχουν προκαλέσει παγκόσμιο αποτροπιασμό με τις εικόνες με τα διάσπαρτα πτώματα αμάχων να συγκλονίζουν. Για αυτό και οι χώρες, η μία μετά την άλλη καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία και ζητούν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον διεθνή Τύπο. 

«Τρόμος στη Μπούκα: H Ρωσία κατηγορείται για βασανιστήρια και σφαγή αμάχων», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Guardian ενώ για την εφημερίδα «Independent» το καθεστώς Πούτιν διέπραξε ένα τρομερό έγκλημα πολέμου. Υπό τον τίτλο, «Γενοκτονία», η εφημερίδα «Τhe Mirror» αποτυπώνει τη φρίκη στη Μπούκα με το φακό να εστιάζει στις σορούς που είναι πεταμένες στους δρόμους της πόλης. Για την εφημερίδα «Metro», «oι θηριωδίες του Πούτιν στην Ουκρανία είναι χειρότερες και από αυτές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Βαρβαρότητα» είναι η λέξη που έχει επιλέξει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Liberation σχολιάζοντας την πρωτοφανή αγριότητα που επιδεικνύουν οι ρωσικές δυνάμεις απέναντι στους Ουκρανούς αμάχους. Για την γερμανική εφημερίδα «MorgenPost», η σφαγή του Πούτιν είναι η φράση που περιγράφει τις θηριωδίες του ρωσικού στρατού στην ουκρανική. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η Δύση δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τη Μόσχα», σύμφωνα με τους The Times του Λονδίνου: «Είναι αυτονόητο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αυτών των εγκλημάτων πρέπει να συγκεντρωθούν και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τον ίδιο τον Πούτιν όπως και μέλη του στενού του περιβάλλοντος». «Η Δύση δεν πρέπει πλέον να τρέφει αυταπάτες για τον χαρακτήρα αυτού του πολέμου ή για το καθεστώς της Μόσχας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δίκιο στην προσπάθειά του να εξοπλίσει την Ουκρανία με τα πιο προηγμένα όπλα. Και άλλες δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδείξουν παρόμοια αποφασιστικότητα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA