Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα η παγκόσμια κοινότητα ζει υπό τον φόβο ενός πυρηνικού πολέμου. Η κυβέρνηση της Ελβετίας, ωστόσο, το πήγε ένα βήμα παραπέρα αφού σύμφωνα με πληροφορίες έχει δώσει εντολή να ετοιμαστούν τα πυρηνικά καταφύγια που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα από τη δεκαετία του 1960, την εποχή, δηλαδή, του Ψυχρού Πολέμου. Οι Αρχές της χώρα δημοσίευσαν έναν κατάλογο με τους χώρους που είναι άμεσα διαθέσιμοι και υπενθύμισαν πως

Και αν νομίζετε πως είναι λίγα αυτά τα καταφύγια κάνετε μεγάλο λάθος. Σύμφωνα με την υπάρχουν νομοθεσία κάθε ένας από τα 9 εκατομμύρια κατοίκων της Ελβετίας έχει μια θέση στα ιδιωτικά ή τα δημόσια καταφύγια. Βέβαια υπάρχουν κάποιες ανισότητες σε ότι αφορά την κατανομή τους, όπως για παράδειγμα, στη Γενεύη πως τα πυρηνικά καταφύγια παρέχουν προστασία στο 75% του πληθυσμού όταν το πανεθνικό ποσοστό αγγίζει το 100% ! Η πλούσια χώρα των Άλπεων έχει δεσμευτεί ότι κάθε κάτοικος θα έχει έναν χώρο καταφυγίου εάν χρειαστεί. Η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων αριθμεί σχεδόν εννέα εκατομμύρια χώρους σε 365.000 ιδιωτικά και δημόσια καταφύγια.

Τα νοικοκυριά πρέπει να έχουν εφόδια για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ οι κάτοικοι που δεν διαθέτουν ιδιωτικά καταφύγια ψάχνουν να βρουν τη θέση που τους έχει δοθεί σε ομαδικά καταφύγια.

Ο Nicola Squillaci, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας και στρατιωτικών υποθέσεων της Γενεύης, είπε ότι τα καταφύγια σχεδιάστηκαν για να παρέχουν προστασία «ειδικά σε περίπτωση βομβαρδισμού και πυρηνικής επίθεσης», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews.

Ο ίδιος τόνισε πως σε περίοδο ειρήνης τα καταφύγια αυτά (ειδικά όσα βρίσκονται κάτω από πολυκατοικίες) χρησίμευαν ως αποθήκες των ενοίκων, ωστόσο, τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Πλέον οι Ελβετικές Αρχές έχουν απαιτήσει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια μέσα σε πέντε ημέρες από τη στιγμή που θα ζητηθεί.

«Είναι σαν μια κάψουλα, με κλειδαριές στις εξόδους κινδύνου και τις κύριες εξόδους», είπε ο Squillaci. «Αν το κτίριο κατέρρεε, το καταφύγιο θα παρέμενε άθικτο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA