Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε κατάσταση σοκ και δέους βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης μετά τις εικόνες φρίκης που παρακολουθήσαμε όλοι από την Μπούκα και οι οποίες έρχονται, πλέον, να προστεθούν δίπλα σε αυτές από τη μαρτυρική Μαριούπολη. Ο διεθνής Τύπος έδειξε και αυτός μουδιασμένος αν και κάποιες εφημερίδες ξέσπασαν με οργισμένους τίτλους. Ενδεικτικό πρωτοσέλιδο, αυτό της «Metro» η οποία έγραψε πως «oι θηριωδίες του Πούτιν στην Ουκρανία είναι χειρότερες και από αυτές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος»!

Τα όσα φρικιαστικά έγιναν στην Μπούκα έκαναν τον πρόεδρος της ΗΠΑ να επιτεθεί για ακόμα μια φορά με σφοδρότητα κατά του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο για ακόμα μια φορά τον χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου»! «Μπορεί να θυμάστε ότι με επέκριναν, επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου. Λοιπόν, στην αλήθεια του ζητήματος, είδατε τι συνέβη στην Μπούκα, αυτό δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό μου… Είναι εγκληματίας πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν!

Διαβάστε ακόμη: Φρικιαστικό βίντεο με νεκρούς αμάχους στην Ουκρανία έδειξε στον ΟΗΕ ο Ζελένσκι (Πολύ σκληρές εικόνες)

Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές είναι, μάλλον, απίθανο ο έμπειρος πρόεδρος των ΗΠΑ να παρασύρθηκε από τις εικόνες (όσο φρικιαστικές κι αν είναι αυτές) να είπε αυτά τα λόγια και να μην τα εννοούσε. Ίσα, ίσα. Το αντίθετο. Ο Μπάιντεν και τα είπε και ήρεμος ήταν και τα εννοούσε απόλυτα. Ίσως, λοιπόν, η επόμενη μέρα στον πόλεμο της Ουκρανίας (όποτε κι αν έρθει αυτή) να είναι εστιασμένη στην προσπάθεια της Δύσης να βάλει τον Πούτιν στο σκαμνί κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου.

Πόσο πιθανή είναι η παραπομπή Πούτιν;

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΠ) της Χάγης, ο Βρετανός πακιστανικής καταγωγής νομικός Καρίμ Ασαντ Αχμάντ Χαν έχει δηλώσει ήδη ότι «υπάρχει εύλογη βάση για να πιστεύει κανείς ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία». Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι ο Πούτιν να βρεθεί σιδεροδέσμιος στη Χάγή υπάρχει δρόμος και είναι και δύσκολος. Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και τα πρωτόκολλα που προστέθηκαν αργότερα, διαθέτει αποδείξεις για δολοφονίες, εξόντωση, βίαιη μεταφορά και σκόπιμη στόχευση εναντίον αμάχων, που προσδιορίζονται ως εγκλήματα πολέμου. Το ΔΠΠ διώκει επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στο πλαίσιο «μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης που στρέφεται κατά οποιουδήποτε άμαχου πληθυσμού».

ΤΟ ΔΠΠ, ωστόσο, δεν έχει δική του αστυνομική δύναμη για τη σύλληψη υπόπτων και την παραπομπή τους σε δίκη. Βασίζεται στις διωκτικές δυνάμεις των κρατών. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει καν τη δικαιοδοσία του ΔΠΠ οπότε θα ήταν αστείο να συζητάμε πως μπορεί να περάσει χειροπέδες στον Πούτιν και να τον στείλει στη Χάγη. Η Ουκρανία έχει αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου από το 2014 αλλά δεν είναι κράτος-μέλος του θεσμού! Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε καν την εξουσία του δικαστηρίου. Ο Μπους απέσυρε την υπογραφή ούτως ώστε να μην μπορούν να διωχθούν ποινικά τα στρατεύματα της χώρας για τη δράση τους σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Επιπλέον, οι έρευνες του ΔΠΠ μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια, έως ότου αποκτήσουν επιτέλους νομικό βάρος οι αναφορές και τεκμηριωθούν οι αποδείξεις της πρόθεσης για την στόχευση αμάχων σε αστικές περιοχές. Σημαντικότερο ζήτημα, ωστόσο, είναι η απευθείας σύνδεση ενός ηγέτη με συγκεκριμένες επιθέσεις κάτι που σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον, μοιάζει απίθανο για τον Πούτιν.

Νέο πακέτο κυρώσεων ανακοινώνουν σήμερα οι ΗΠΑ

Την απαγόρευση όλων των νέων επενδύσεων στη Ρωσία προβλέπει το πακέτο κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Τετάρτη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγορεύσει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, οι προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων θα γίνουν αυστηρότερες, ενώ περισσότεροι Ρώσοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους θα υποστούν τιμωρητικά μέτρα, διευκρίνισε η Τζεν Ψάκι. Οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την ΕΕ και τα μέλη της G7.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA