Μενού
  • Α-
  • Α+

Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από την περιοχή του Ντονμπάς ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης της Ρωσίας στα ανατολικά. Ουκρανοί αξιωματούχοι απευθύνουν έκκληση στους ανθρώπους στην περιοχή να «αδράξουν αυτήν την ευκαιρία» για να φύγουν «όσο ακόμα είναι ασφαλές».  Τα ρωσικά στρατεύματα «ανασυγκροτούνται και προετοιμάζονται» για μια επίθεση στο Ντονμπάς, το οποίο αποτελείται από τις περιοχές του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. Οι ΗΠΑ λένε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τις περιοχές έξω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ έχει πλέον ολοκληρωθεί, καθώς ο πόλεμος μετατοπίζει το επίκεντρο στην ανατολική Ουκρανία. Οι κάτοικοι του Τσερνίχιβ λένε στο BBC ότι μετά βίας είχαν φαγητό ή νερό και ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, υπό ρωσική πολιορκία. 

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Ρωσίδα σε παράνοια από τον πόλεμο έγινε παιδοκτόνος για να μην κακοποιήσουν τα παιδιά της

Παράλληλα, εγκαταλελειμμένες ρωσικές στρατιωτικές θέσεις σε μια περιοχή με υψηλή ραδιενέργεια  κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ φαίνονται σε βίντεο με drone που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη από τις ουκρανικές αρχές. Το βίντεο - που γυρίστηκε από τον ουκρανικό στρατό και κυκλοφόρησε στο Telegram από την Energoatom, τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας - δείχνει  χαρακώματα εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών οχυρώσεων σε μια περιοχή γνωστή ως Κόκκινο Δάσος.  Σύμφωνα με το Reuters, το Κόκκινο Δάσος πήρε το όνομά του όταν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πεύκων έγιναν κόκκινα μετά την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την έκρηξη του 1986 στο Τσερνόμπιλ - τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

Ακόμη, έντεκα πτώματα βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης στο Χοστομέλ, προάστιο του Κιέβου, ανέφερε χθες βράδυ στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα, επικαλούμενη ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Τα θύματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από Ρώσους στρατιώτες.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Πάνω από 5.000 νεκροί στην πόλη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στην πόλη είναι περισσότεροι από 5.000.  Οι ουκρανικές αρχές μαζεύουν τους νεκρούς και συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία για πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε τα ξημερώματα ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. «Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε στο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Μόσχα άλλαξε τακτική μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα εκατοντάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από ουκρανικές δυνάμεις.  Κατ’ αυτόν, τα ρωσικά στρατεύματα φροντίζουν να απομακρύνουν πλέον πτώματα αμάχων που σκοτώνονται σε δρόμους και υπόγεια. Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες, θα αξιοποιηθούν δορυφορικές φωτογραφίες και αυτόπτες μάρτυρες για να εξακριβωθεί η τύχη των εξαφανισθέντων.Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε πως η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στο Ντονμπάς και κάλεσε τους πολίτες που ζουν στο Λουγκάνσκ, στο Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο να φύγουν. Αν η Ρωσία δεν επιδιώξει την αποκατάσταση της ειρήνης στα σοβαρά, η Ουκρανία θα συνεχίσει να «πολεμά», «δεν θα υποχωρήσει», επέμεινε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA