Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέσσερις άνδρες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ αναχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής (8/4) με μισθωμένο σκάφος της της εταιρείας SpaceX του μεγιστάνα Ελον Μασκ που θα τους μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για οκταήμερη κρουαζιέρα. Είναι η πρώτη πλήρως ιδιωτική αποστολή στον ISS που αναχώρησε με πύραυλο Falcon 9 και πυροδοτήθηκε στις 18:21 ώρα Ελλάδας στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στην Φλόριντα. Χρειάστηκε μόνο λίγα λεπτά για να βγει από την ατμόσφαιρα της Γης, το σκάφος όμως θα χρειαστεί περίπου 20 ώρες για να φτάσει το Σάββατο στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν... μαλώνει την Τουρκία για την πώληση των αεροσκαφών Bayraktar στο Κίεβο

 

Ο πύραυλος και η κάψουλα Crew Dragon μισθώθηκαν από την αμερικανική Axiom Space (μια νεοφυής επιχείρηση με έδρα το Χιούστον), η οποία συνεργάζεται με τη NASA για την εμπορική αξιοποίηση των αποστολών σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η NASA θα αναλάβει την ευθύνη για τους τέσσερις επιβάτες, οι οποίοι μεταξύ άλλων ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν και μια σειρά πειραμάτων για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τα καρδιακά βλαστικά κύτταρα, τον καρκίνο και τη γήρανση. Αν και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν τουρίστες με την οικονομική δυνατότητα, οι οποίοι αγόρασαν θέση σε ρωσικά σκάφη Soyuz, η νέα αποστολή, με την ονομασία Ax-1, είναι η πρώτη πλήρως ιδιωτική πτήση στον ISS.

To σκάφος Crew Dragon που μεταφέρει τους τουρίστες σχεδιάστηκε για τη αποστολή πληρωμάτων στον ISS (NASA). Διοικητής της αποστολής ανέλαβε ο 63χρονος Μάικλ Λόπεζ - Αλέγκρια, ισπανικής καταγωγής πρώην αστροναύτης της NASA. Μαζί του ταξιδεύουν ο Λάρι Κόνορ, επιχειρηματίας και πιλότος από το Οχάιο, ο ισραηλινός επιχειρηματίας Έιταν Στίμπι και ο καναδός επιχειρηματίας Μαρκ Πάτι. Ο ISS, μια συνεργασία ανάμεσα στις διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης, του Καναδά και της Ιαπωνίας δεν έχει μείνει χωρίς ενοίκους από το 2000.

Η NASA δεν έχει σχέδια για νέο διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη όταν ο ISS παροπλιστεί γύρω στα τέλη της δεκαετίας. Η υπηρεσία όμως ανέθεσε την Axiom την κατασκευή μιας επέκτασης για τον σταθμό που θα φιλοξενεί εμπορικές δραστηριότητες. Η επέκταση αυτή θα αποσπαστεί για να λειτουργήσει απότομα όταν ο γερασμένος ISS καταστραφεί φλεγόμενος βουτώντας στην ατμόσφαιρα. Στο μεταξύ, η Axiom προγραμματίζει τρεις ακόμα αποστολές στον ISS την επόμενη διετία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA