Μενού
  • Α-
  • Α+

O Ντμίτρι Γιούριν δεν άντεχε να βλέπει την πόλη του να εξαφανίζεται από τον χάρτη. Αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Μαριούπολη την μέρα που οι Ρώσοι βομβάρδισαν το ονομαστό θέατρό της, θάβοντας κάτω από τα ερείπια εκατοντάδες αμάχους. Πριν φύγει βοήθησε γυναίκες και παιδιά να φύγουν αιμόφυρτοι από τα ερείπια, ενώ ανέσυρε πτώματα.  Οταν γύρισε στο υπόγειο γκαράζ όπου κρυβόταν μαζί με τη μητέρα του, της είπε ότι είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει με κάθε τρόπο την «καταραμένη» πόλη. Ακόμα και σήμερα, είναι δύσκολο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη με τον Ερυθρό Σταυρό να προσπαθεί καθημερινά να προσφέρει σανίδες σωτηρίας. 

Ο Γιούριν πλησίασε την παραλία της Μαριούπολης και άρχισε να κολυμπά. Μαζί του είχε απλά πλαστικά δοχεία που τα έδεσε στις κάλτσες του. Ετσι, θα επέπλεε και θα καμουφλαρόταν από τους Ρώσους πολιορκητές. Χρειάστηκαν 2,5 ώρες συνεχές κολύμπι για να πιάσει τελικά στεριά. Βγήκε στο Μελεκίνε, που το έλεγχε πλέον ο ρωσικός στρατός, αλλά για καλή του τύχη δεν τον πήραν χαμπάρι.  Με τη βοήθεια ενός γείτονα μπήκε σε ένα βανάκι και κατευθύνθηκαν προς το Μπερντιάνσκ.  «Οι Ρώσοι φαντάροι ήταν παιδιά 17 και 18 χρονών», περιέγραψε στον Βρετανό ανταποκριτή του Guardian. Με τα πολλά έφτασε στο επίσης ρωσοκρατούμενο Μπερντιάνσκ, αλλά οι ουκρανικές γραμμές δεν απείχαν πολύ και κατόρθωσε με λίγη τύχη να τις περάσει. Είχε οριστικά αφήσει τον εφιάλτη πίσω του.

Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει και μία άλλη ιστορία διαφυγής, της Βίκα Ντουμποβίτσκαγια, που βρισκόταν με τα δύο της παιδιά, έξι και δύο ετών, μέσα στο θέατρο της Μαριούπολης. Εκεί είχαν βρει καταφύγιο στις 5 Μαρτίου, όταν πλέον η πόλη δεν είχε νερό, ρεύμα, αέριο ή θέρμανση. Ενας από τους ηθοποιούς στο θέατρο τής έδειξε ένα σημείο στον πρώτο όροφο, όπου μπορούσε να μείνει με τα παιδιά της. Τις πρώτες τρεις ημέρες δεν υπήρχε τίποτα για να φάνε. Μετά, οι ουκρανοί στρατιώτες τούς έφεραν κατεψυγμένα ψάρια, τα οποία μαγείρεψαν έξω και τα έδωσαν μόνο στα παιδιά. Οι ενήλικες δεν έφαγαν. Εθελοντές έφυγαν και βρήκαν ένα κατάστημα με ζεστά ρούχα, τα οποία έκλεψαν και έφεραν πίσω. Η ίδια λέει ότι οι Ρώσοι ήξεραν καλά ότι στο θέατρο ζούσαν μόνο γυναίκες και παιδιά. Είχαν εισβάλει σε μία τράπεζα σε απόσταση μόλις 25ο μέτρων από το κτίριο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA