Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις δυτικές χώρες να «ακολουθήσουν το παράδειγμα» της Βρετανίας σε σχέση με τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Και άλλα δυτικά δημοκρατικά κράτη πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε έχοντας δίπλα του τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεσμεύτηκε να παράσχει στο Κίεβο τεθωρακισμένα οχήματα και αντιπλοϊκούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο. «Είναι καιρός να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων σε εμάς», συνέχισε.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τζόνσον επισκέφθηκε τον Ζελένσκι στο Κίεβο - Ποια η σημασία της παρουσίας του

 

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στον Ζελένσκι σε συνάντηση που είχαν στο Κίεβο ότι η Βρετανία θα παράσχει στη χώρα 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αποτίοντας φόρο τιμής στον ουκρανικό στρατό που μάχεται στον πόλεμο. «Χάρη στην ακλόνητη ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι, στον ακατανίκητο ηρωισμό και το θάρρος του ουκρανικού λαού τα τερατώδη σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν ματαιώθηκαν», δήλωσε ο Τζόνσον μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Η Ουκρανία αψήφησε τις προβλέψεις και απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από τις πύλες του Κιέβου, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο στρατιωτικό κατόρθωμα του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Κατέστησα σαφές σήμερα ότι η Βρετανία στέκεται σταθερά δίπλα τους σε αυτή τη μάχη που συνεχίζεται και ότι θα παραμείνουμε έτσι για μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Η βοήθεια προστίθεται στον υψηλού επιπέδου στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (130 εκατομμυρίων δολαρίων) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Η Βρετανία θα εγγυηθεί επίσης επιπλέον ποσό 500 εκατομμυρίων δολαρίων στον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική της εγγύηση του δανείου στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και θα απελευθερώσει τους δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές από την Ουκρανία όπως και θα λάβει άλλα μέτρα για την απελευθέρωση του εμπορίου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το Κίεβο ανακοίνωσε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία 

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε μια «τρίτη ανταλλαγή» αιχμαλώτων με τη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, επιτρέποντας την απελευθέρωση 12 στρατιωτών και 14 αμάχων Ουκρανών. «Με εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια τρίτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πραγματοποιήθηκε σήμερα. Δώδεκα από τους στρατιώτες μας, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα αξιωματικός, επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Επιτρέψαμε επίσης την απελευθέρωση 14 αμάχων, ανάμεσά τους εννέα γυναίκες, συνολικά 26 άνθρωποι», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Η αντιπρόεδρος δεν διευκρίνισε πόσοι Ρώσοι απελευθερώθηκαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA