ΔΙΕΘΝΗ
12/04/2022 03:16

Τζο Μπάιντεν: Στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ τα «όπλα – φαντάσματα»

«Όπλα - φαντάσματα», αυτά, δηλαδή, που δε φέρουν σειριακό αριθμό και είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις αρχές μετά τη διάπραξη κάποιου εγκλήματος, μπήκαν στο στόχαστρο του Τζο Μπάιντεν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τζο Μπάιντεν: Στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ τα «όπλα – φαντάσματα»
(Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Το σχέδιο του για την καταπολέμηση των λεγόμενων «όπλων - φαντασμάτων» και την απαγόρευση κατασκευής μη ανιχνεύσιμων όπλων, αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς η κυβέρνησή του δέχεται πιέσεις για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στη χώρα. «Όπλα - φαντάσματα» χαρακτηρίζονται εκείνα που δεν φέρουν σειριακό αριθμό και είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις αρχές μετά τη διάπραξη κάποιου εγκλήματος. «Αυτά είναι όπλα που επιλέγουν πολλοί εγκληματίες», δήλωσε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Κήπο των Ρόδων, στον Λευκό Οίκο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να τους στερήσουμε αυτήν την επιλογή», συμπλήρωσε.

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα είναι παράνομη τόσο η κατασκευή κιτ συναρμολόγησης όπλων χωρίς σειριακούς αριθμούς όσο και η πώλησή τους από εξουσιοδοτημένα καταστήματα χωρίς έλεγχο ιστορικού. Αναμένεται βέβαια να προκαλέσει αντιδράσεις από υπέρμαχους της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων που προανήγγειλε ο Μπάιντεν και το υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα ένοπλης βίας στις ΗΠΑ και να περιορίσει τις μαζικές ένοπλες επιθέσεις.

Το 2021 το Γραφείο Οινοπνευματωδών, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF) είχε αναφέρει πως περίπου 20.000 «όπλα-φαντάσματα» ανακτήθηκαν από αστυνομικούς στη διάρκεια ερευνών για την εξιχνίαση εγκλημάτων – αριθμός δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2016, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Λευκού Οίκου.

Το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης απαγορεύει τα κιτ συναρμολόγησης όπλων χωρίς σειριακούς αριθμούς, τα οποία οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν διαδικτυακά ή σε καταστήματα χωρίς έλεγχο ιστορικού και στη συνέχεια να τα συναρμολογήσουν στο σπίτι μέσα σε 30 λεπτά.

Οι θάνατοι από όπλα αυξήθηκαν το 2021 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Gun Violence Archive. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν 20.726 θάνατοι στις ΗΠΑ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αυτοκτονίες. Μεταξύ αυτών ήταν 693 μαζικές ένοπλες επιθέσεις (σ.σ. με τον όρο αυτόν χαρακτηρίζονται οι επιθέσεις με 4 ή περισσότερα θύματα), από τις οποίες σκοτώθηκαν 702 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 2.800, σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρότεινε επίσης τον Στιβ Ντέτελμπαχ, πρώην εισαγγελέα από το Οχάιο, για τη θέση του επικεφαλής του ATF.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΗΠΑ ΟΠΛΟ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ