Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν έχει τέλος η ανθρωπιστική τραγωδία στη Μαριούπολη, μια πόλη, που πριν την 24η Φεβρουαρίου κατοικούνταν από 400.000 Ουκρανούς, εκ των οποίων 100.000 ελληνικής καταγωγής, και πλέον έχει σβηστεί από το χάρτη. Μια πόλη, που στην πραγματικότητα υφίσταται μόνο στις αναμνήσεις των κατοίκων της αφού οι Ρώσοι με έναν ανηλεή βομβαρδισμό κυριολεκτικά ισοπέδωσαν το σπουδαιότερο λιμάνι της Αζοφικής θάλασσας σκοτώνοντας, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις της ουκρανικής πλευράς, περισσότερους από 10.000 αμάχους με τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει και τους 20.000.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία - Προειδοποίηση Πούτιν: «Δεν πρόκειται να απομονώσουν τη Ρωσία»

Τη στιγμή, που επίκειται η τελική επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων για την εξουδετέρωση των εναπομεινάντων θυλάκων αντίστασης και την κατάληψη και των τελευταίων περιοχών της Μαριούπολης, στην οποία παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι 100.000 κάτοικοι της, οι καταγγελίες του δημάρχου της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο για μαζικές αρπαγές και εκτοπισμούς κατοίκων στη ρωσική επικράτεια προσδίδουν άλλη διάσταση στο εξελισσόμενο δράμα. Η ύπαρξη τεκμηριωμένου καταλόγου, κατά τους Ουκρανούς, βάσει του οποίου αποδεικνύεται ότι 31.000 άμαχοι μεταφέρθηκαν δια της βίας από τις ρωσικές δυνάμεις, μέσω στρατοπέδου συγκέντρωσης, σε πόλεις της Ρωσίας, ακόμα και στη Σιβηρία, παραπέμπει σε άλλες αλήστου μνήμης εποχές.

Τους παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και βιομετρικά δεδομένα

Η διαπίστωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι είναι «θέμα χρόνου να πέσει στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη» και η προαναγγελία των μαχητών της πόλης του επικείμενου θανάτου τους ή της αιχμαλωσίας τους αντικατοπτρίζει το πέπλο απελπισίας, που έχει τυλίξει την καταστραμμένη πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος της Μαριούπολης δηλώνει ότι έχει στα χέρια του εξακριβωμένο κατάλογο απαχθέντων, από τον οποίο επιβεβαιώνεται πως 31.000 άμαχοι μεταφέρθηκαν βίαια από την πόλη στο έδαφος της Ρωσίας έχοντας προηγουμένως συγκεντρωθεί σε στρατόπεδο της πόλης Νοβοαζόφσκ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους Ρώσους αυτονομιστές.

Οι απαχθέντες παραμένουν για εβδομάδες στο στρατόπεδο αυτό περνώντας από εξονυχιστικούς ελέγχους των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι τους παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα καταγράφοντας όλα τα βιομετρικά δεδομένα τους, ενώ τους εξαναγκάζουν να υπογράφουν διαφόρων ειδών έγγραφα. Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σκληρότητα των Ρώσων στο στρατόπεδο του Νοβοαζόφσκ απέναντι στους υπαλλήλους του δήμου της Μαριούπολης αλλά και σε Ουκρανούς, που απασχολούνταν σε κρατικές υπηρεσίες, περιγράφοντας την ανατριχιαστική εικόνα συμπατριωτών του να οδηγούνται μέσα στη νύχτα προς άγνωστη κατεύθυνση καταλήγοντας στη συνέχεια και αφού έχουν υποστεί ταπεινωτική μεταχείριση στη ρωσική πόλη Αστραχαν των 500.000 κατοίκων στις εκβολές του ποταμού Βόλγα στην Κασπία Θάλασσα.

Ο νέος φιλορώσος δήμαρχος κατηγορείται ήδη για προδοσία

Ως προορισμός των καραβανιών εκτοπισμού αναφέρεται από τους Ουκρανούς και η μικρή πόλη Ταμπόφ σε απόσταση 480 χλμ. από τη Μόσχα αλλά και η πόλη Τόμσκ στη Σιβηρία, που απέχει περίπου 3.500 χλμ. από τη ρωσική πρωτεύουσα. Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής προχώρησαν στο «διορισμό» νέου δημάρχου στη Μαριούπολη. Ο Κονσταντίν Ιβανσένκο, μέλος του φιλορωσικού κόμματος της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, είναι το πρόσωπο, που έχρισαν οι Ρώσοι ως επικεφαλής της μαρτυρικής πόλης, με τις ουκρανικές εισαγγελικές αρχές να τον κατηγορούν ήδη για προδοσία.

Οι Ουκρανοί καταλογίζουν στον φιλορώσο «δήμαρχο» ότι ηγήθηκε ομάδας ατόμων, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση ισοπέδωσης της πόλης υποδεικνύοντας στις ρωσικές δυνάμεις τις κρίσιμες υποδομές της Μαριούπολης, οι οποίες στη συνέχεια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ο ίδιος κατηγορείται επίσης ότι συντονίζει την αποδιδόμενη από τους Ουκρανούς προσπάθεια του ρωσικού στρατού να εξαφανίσει τις αποδείξεις, που τον ενοχοποιούν για τέλεση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων συλλέγουν και αποτεφρώνουν σε κινητά κρεματόρια τις σωρούς των αμάχων, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης, ώστε να αποκρύψουν το μέγεθος της φρίκης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA