Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους το φαινόμενο της πεταλούδας είναι αυτό που επιστημονικά λέγεται: «ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες». Μια από τις διατυπώσεις, είναι ότι: «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στην Κίνα, μπορεί να φέρει βροχή στον Αμαζόνιο»! Και φαίνεται πως το απάνθρωπο lockdown που έχει επιβληθεί στη Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων ψυχών μας έφερε σε ακριβώς αυτό το σημείο. Όχι υπό τον φόβο της βροχής αλλά υπό τον... τρόμο των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία!

Την ίδια ώρα που ρομπότ περιπολούν στους δρόμους, drones μεταδίδουν μηνύματα υποταγής, οπλισμένοι άνδρες των Αρχών μπαίνουν με τη βία στα σπίτια για να πάρουν όσους νοσούν (ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικοί) και να τους οδηγήσουν σε «στρατόπεδο» καραντίνας ή αναγκάζουν ανήλικους με απίστευτη βία να υποβληθούν σε rapid test, οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν πως ο εγκλεισμός τόσων εργαζομένων στα σπίτια τους μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Διαβάστε ακόμη: «Ούτε στον κήπο δεν μας αφήνουν να βγαίνουμε» - Ελληνίδα περιγράφει το lockdown στη Σαγκάη

Τα προϊόντα δεν φτάνουν πλέον στα ράφια των καταστημάτων. Και επειδή τα προϊόντα δεν φτάνουν στα ράφια, έχουν αρχίσει πλέον να παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ενώ πολλοί από τους έγκλειστους πολίτες δυσκολεύονται πλέον να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν πλέον να βρουν προϊόντα παρανόμως, στη «μαύρη αγορά» και μέσα από αυτοσχέδια δίκτυα ανταλλαγών, ενώ πολλοί πέφτουν και θύματα απατεώνων που τους υπόσχονται να τους φέρουν προϊόντα τα οποία δεν εμφανίζονται ποτέ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, του Bloomberg, του CNN και των Financial Times, ωστόσο, όσο τραγικό κι αν είναι όλο αυτό, είναι η μικρή εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι πως η Σαγκάη δεν είναι απλώς άλλη μία μεγάλη πόλη της Κίνας. Αντιθέτως, είναι το οικονομικό επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της αχανούς αυτής χώρας που τροφοδοτεί ολόκληρη την υφήλιο με προϊόντα… Ως εκ τούτου, ό,τι συμβαίνει στη Σαγκάη δεν μένει εκεί. Και υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν ήδη ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα σκληρά κινεζικά λοκντάουν στο παγκόσμιο εμπόριο, με την υποσημείωση ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν μερικά ή ολικά λοκντάουν κατά του κορονοϊού όχι μόνο στη Σαγκάη αλλά σε συνολικά 45 κινεζικές πόλεις, επηρεάζοντας το 25% του κινεζικού πληθυσμού και το 40% της κινεζικής οικονομίας.   

Η Σαγκάη έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ μεταξύ των κινεζικών πόλεων. Έχει, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια διεθνώς (το τρίτο μεγαλύτερο έπειτα από εκείνα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου). Ενώ παράλληλα ξεχωρίζει και ως ο πιο ελκυστικός προορισμός για τους ξένους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Κίνα. Το 3,8% του κινεζικού ΑΕΠ «οφείλεται» στη Σαγκάη, ενώ από εκεί περνάει και το διόλου ευκαταφρόνητο 10,4% των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα Pudong International Airport και Hongqiao Airport της Σαγκάης ξεχωρίζουν όμως και εκείνα ως κάποια από τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο, κάτω από του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Τόκιο. Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης διατηρούν τις δικές τους βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ουκ ολίγοι κολοσσοί: η Volkswagen, η General Motors, η Tesla, η Ford, η TSMC, η Pegatron, η AstraZeneca κ.ά. Κάποιες από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν, ωστόσο, κατεβάσει ρολά τις τελευταίες εβδομάδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA