Μενού
  • Α-
  • Α+

Βυθίστηκε η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» κατά τη ρυμούλκησή της, καθώς η επιχείρηση διάσωσης εξελίχθηκε σε φιάσκο.  «Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε την σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε» αναφέρει το μήνυμα, σύμφωνα με το ρωσικό Ria Novosti. Εν τω μεταξύ, σε αναδιοργάνωση των σχεδιασμών της φαίνεται ότι προχωράει η Ρωσία μετά το πυραυλικό χτύπημα που δέχθηκε η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva». Σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ το Κρεμλίνο αποφάσισε να απομακρύνει τα ρωσικά πλοία από τις ουκρανικές ακτές.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι το Moskva χτυπήθηκε από δικούς της πυραύλους, τύπου Neptune και η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που διασώστες δεν μπορούσαν να φτάσουν για τους σχεδόν 510 επιβαίνοντες. Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η νότια στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο Moskva ξεκίνησε μετά το πλήγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες. «Επιβεβαιώθηκε ότι το πυραυλικό καταδρομικό Moskva πήγε σήμερα ακριβώς εκεί που στάλθηκε από τους συνοριοφύλακες μας. Στο Snake Island!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο. Όταν στις 24 Φεβρουαρίου το Moskva είχε πλησιάσει το Φιδονήσι και κάλεσε τους συνοριοφύλακες να παραδοθούν, εκείνοι απάντησαν «άντε γαμη@@@@» και πως προτιμούν να πάνε στην κόλαση!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA