Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα σταθερό προβάδισμα έναντι της Μαρίν Λεπέν διατηρεί ενόψει της τελικής αναμέτρησης των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιχειρεί να προσεταιριστεί τους οικολόγους. Η ακροδεξιά αντίπαλός του κάνει ανοίγματα στην Αριστερά. 

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του BVA για τα RTL και ORANGE που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Απριλίου ο Μακρόν διευρύνει στις οκτώ μονάδες το προβάδισμά του έναντι της Λεπέν και αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία του συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων. Σφυγμομέτρηση των Opinioway-Kéa Partners για την Les Echos και το Radio Classique, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά χθες Πέμπτη, έδιναν στον Μακρόν νίκη με 53%.

Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να υπολογίζει τόσο στη στήριξη του Νικολά Σαρκοζί όσο και σε εκείνη του Σοσιαλιστή προκατόχου του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, του Φρανσουά Ολάντ, που κάλεσε χθες τους Γάλλους ψηφοφόρους «να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν» για να διατηρηθεί, όπως είπε, «η συνοχή της Γαλλίας» και «το ευρωπαϊκό της μέλλον», αλλά δεδομένου ότι η μάχη δεν έχει κριθεί, θα χρειαστεί και τις ψήφους της Αριστεράς, προς την οποία έκανε μια ευκρινή στροφή δηλώνοντας την Τετάρτη στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 ανοικτός στην εφαρμογή προτάσεων που έρχονται από τα κόμματα της Αριστεράς και των Οικολόγων.

Μήνυμα της Λεπέν στους αριστερούς ψηφοφόρους να νικήσουν μαζί το «ελιτιστικό μπλοκ»

Σε χθεσινή προεκλογική της συγκέντρωση στην Αβινιόν της νότιας Γαλλίας η Λεπέν δήλωσε ενώπιον 4.000 οπαδών της ότι «η νίκη ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά». Έστρεψε τα πυρά της κατά του Μακρόν λέγοντας ότι «δεν είναι ο άνθρωπος που θα φέρει τη νέα εποχή, αλλά το τελευταίο άβαταρ ενός συστήματος που έχει ολοκληρώσει την πορεία του» και υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε ένα σύστημα «που πνέει τα λοίσθια».

Επιχειρώντας άνοιγμα στους αριστερούς ψηφοφόρους η Λεπέν κάλεσε τη Γαλλία να νικήσει τον «ελιτισμό» στις εκλογές της Κυριακής, της οποίες χαρακτήρισε αναμέτρηση μεταξύ του λαού και της «ολιγαρχίας», προσθέτοντας ότι «το λαϊκό μπλοκ θα αντιπαρατεθεί με το ελιτιστικό μπλοκ», έχοντας προσεταιρισθεί εντελώς το αριστερό λεξιλόγιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA