Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι στρατιωτικές ήττες της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταφύγει σε δυσμενείς για τους Ουκρανούς λύσεις. Αυτό μαρτυρά πάντως η κίνηση να «σηκώσει» τα θηριώδη βομβαρδιστικά Tu-95/-160, ώστε να βομβαρδίσουν σε μεγάλη κλίμακα την Μαριούπολη.  Η στρατιωτική επιχείρηση που αφορά την παραθαλάσσια πόλη μπαίνει σε τελικό στάδιο για την πλήρη εξουδετέρωση κάθε μικρής αντίστασης που είχε απομείνει.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης, Αλεξάντερ Μοτούζιανικ, την Πέμπτη 14 Απριλίου, δύο μεγάλα ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-95/-160, απογειώθηκαν από το Κράσνονταρ και κατευθύνθηκαν προς τη Μαριούπολη, όπου και τη βομβάρδισαν». «Επίσης, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τα σύγχρονης τεχνολογίας μαχητικά Tu-22M3, πλήττοντας στόχους με πυραύλους, επίσης στη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οδομαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Μαριούπολη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να την καταλάβουν πλήρως. Οι μάχες επικεντρώνονται στις εγκαταστάσεις της μεταλλουργικής επιχείρησης Illich Steel and Iron Works καθώς και στην περιοχή του λιμανιού, σύμφωνα με τον ίδιο. Τέλος, συμπλήρωσε ότι η Ρωσία επικεντρώνει τις επιχειρήσεις της να καταλάβει τις πόλεις Ρουμπεζνόγιε, Ποπάσνα και Μαριούπολη.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Βομβαρδισμοί και στη Ζαπορίζια

Παράλληλα στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της πόλης Βασίλιβκα, στην οποία σπίτια, ένα χασάπικο και εγκατάσταση του σιδηροδρομικού σταθμού του Ταβρίισκ υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με μήνυμα της ουκρανικής περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στην εφαρμογή Telegram.

Στη Ρωσία περισσότερα από 20 κτίρια και ένα σχολείο υπέστησαν χθες ζημιές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό ρωσικού χωριού στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις ρωσικές περιφερειακές αρχές.

Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2022, λέει ο Μπλίνκεν

ΟΑμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η χώρα του πιστεύει πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2022, όπως δήλωσαν στο CNN δύο ευρωπαϊκές πηγές. Σημειώνεται ότι τόσο Αμερικανοί όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν όλο και περισσότερο την εκτίμηση ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα.

Πολλοί από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN, τόνισαν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς για πόσο καιρό θα μπορούσε να συνεχιστεί ο πόλεμος, αλλά αρκετοί είπαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι ύστατοι στόχοι του Πούτιν έχουν αλλάξει και πως δεν είναι πιθανό να στραφεί σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις εκτός και αν βρεθεί αντιμέτωπος με μια στρατιωτική ήττα. Το ενδεχόμενο αυτός ο πόλεμος να είναι μακροχρόνιος αποτελεί μια αλλαγή στις εκτιμήσεις ότι η Ρωσία αναμενόταν να καταλάβει γρήγορα το Κίεβο, ενώ αντικατοπτρίζει και τις αποτυχίες της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA