Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Yπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε πως 5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα την 24η Φεβρουαρίου. Από την Ουγγαρία, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν μισό εκατομμύριο Ουκρανοί, η αναπληρώτρια Yπατη Αρμοστής, η Κέλι Κλέμεντς, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «παραμερίσει» τους διχασμούς και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος».

Διαβάστε ακόμη: Σε ασφυκτικό κλοιό το Azovstal - «Ισως ζούμε τις τελευταίες μας στιγμές, βγάλτε μας από εδώ» λένε οι Ουκρανοί

«Κάθε άνθρωπος από τα εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις που σου ραγίζουν την καρδιά», πρόσθεσε η κυρία Κλέμεντς απευθυνόμενη στους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του ΣΑ. Πέρα από τους πρόσφυγες, μέσα στην Ουκρανία υπάρχουν κάπου 7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε από την πλευρά του ο Αντόνιο Βιτορίνου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι αξιωματούχοι των δύο υπηρεσιών του UNHCR εκφράστηκαν κατά την έκτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ανθρωπιστική Κατάσταση στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο μήνες. Αρκετά κράτη μέλη επέμειναν στην ανάγκη να προσφερθεί περισσότερη υποστήριξη στους πρόσφυγες και να τελειώσει η ένοπλη σύρραξη.

Ο ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σερχίι Κίσλιτσια, παρών στη χθεσινή συνεδρίαση, επέκρινε το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να μεταχειρίζεται τη Ρωσία ως πλήρες κράτος μέλος του. «Συνάδελφοι, μου φαίνεται ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα αλλάξουν και πολλά», υποστήριξε. Η Ρωσία είναι κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ με δικαίωμα βέτο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA