Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% του εδάφους της Κύπρου έχοντας 34.000 στρατιώτες στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο πρόεδρος της γείτονα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται στη διεθνή κοινή γνώμη όχι μόνο ως επιτήδειος ουδέτερος έναντι της Ρωσίας αλλά ως ειρηνοποιός στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής τα τελευταία 48 χρόνια σε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της υποκριτικής στάσης της Δύσης συνολικά και της προκλητικής ανοχής, που επιδεικνύει όλο αυτό το διάστημα, στον Αττίλα. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών αναφορικά με τις «Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Κύπρο 2022» έρχεται να υπενθυμίσει το πραγματικό πρόσωπο της Αγκυρας, που μετά την εισβολή και κατοχή προωθεί την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.  

Με βάση τα δεδομένα, που παρατίθενται στην έκθεση, η αριθμητική δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ανέρχεται σε 34.000. Οι δυνάμεις αυτές προέρχονται από την 3η Στρατιά, που έχει έδρα την Ερζιντζάν στην Τουρκία. Πρόκειται για ένα σώμα στρατού, το οποίο χωρίζεται σε δύο μεραρχίες, την 28η και την 39η και περιλαμβάνει δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και τάγματα ειδικών δυνάμεων και καταδρομών. Οι Τουρκοκύπριοι ένοπλοι ανέρχονται στις 3.000 ενώ 26.000 είναι οι έφεδροι. Συνεπώς, το σύνολο του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού στα Κατεχόμενα είναι της τάξης των 63.000.

Αντίστοιχα, το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Φρουράς παραμένει γύρω στις 9.500. Οπως αναφέρεται, η μειωμένη θητεία στους 14 μήνες από τους 24 μήνες έχει οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα υποστελέχωσης, οργάνωσης, εκπαίδευσης και διοίκησης της Δύναμης. Οι έφεδροι στην Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχονται γύρω στις 48.000 και το σύνολο του ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού στην ελληνοκυπριακή πλευρά, περιλαμβανομένου του προσωπικού των 950 ατόμων της ΕΛΔΥΚ, είναι 58.450. 

Σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, «εγγενή και άλλα προβλήματα στην Εθνική Φρουρά όπως αυξανόμενες απαιτήσεις συντήρησης, δυσκολίες αντικατάστασης πεπαλαιωμένου υλικού και διεθνείς περιορισμοί, ωθούν τη Δύναμη σε διάβρωση ικανοτήτων». Ενώ τα μέτρα της Ουάσιγκτον κατά της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και οι κυρώσεις κατά της Πολεμικής Βιομηχανίας της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, «δεν επηρεάζουν τις κατοχικές δυνάμεις, το αντίθετο συμβαίνει με την κυπριακή Εθνοφρουρά. Από τη μια, οι προτροπές των ΗΠΑ για απαλλαγή της Εθνικής Φρουράς από τα οπλικά συστήματα της Ρωσίας, που αποτελούν πέραν του 60% του βαρέως οπλισμού της δύναμης -  και ήδη άρχισε να υλοποιείται με πώληση των ελικοπτέρων Mi-35P  -  και από την άλλη, η συμμόρφωση της Λευκωσίας με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά των ρωσικών βιομηχανιών, θέτουν την άμυνα της Κύπρου ενώπιον εφιαλτικών προκλήσεων και διλλημάτων, που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν».

Από τους αριθμητικούς συσχετισμούς και τις αναλογίες δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς με τις Κατοχικές Δυνάμεις κατά την τρέχουσα χρονιά προκύπτει ότι:

  • Για κάθε ένα Εθνοφρουρό αναλογούν 3,6 Τούρκοι στρατιώτες. 
  • Στο σύνολο του ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού, για κάθε ένα στρατιώτη στην Κυπριακή Δημοκρατία αναλογούν 1,08 στρατιώτες στα Κατεχόμενα.

Κύπρος: Αναλυτικά ο οπλισμός

1) Αρματα Μάχης: Η Εθνική Φρουρά διαθέτει 134 άρματα μάχης, εκ των οποίων τα 82 (61%) είναι ρωσικά T-80U. Oι τουρκικές  κατοχικές δυνάμεις διαθέτουν 329 άρματα μάχης αμερικανικής και γερμανικής κατασκευής.  

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 2,4 τουρκικά.  

2) Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ)/ Μάχης (ΤΟΜΑ): 

  • ΤΟΜΠ: Η Εθνική Φρουρά διαθέτει συνολικά 294 ΤΟΜΠ και οι τουρκικές δυνάμεις 492. Για κάθε 1 ΤΟΜΠ της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 1,6 τουρκικά.
  • ΤΟΜΑ: Η Εθνική Φρουρά διαθέτει 70 ΤΟΜΑ, εκ των οποίων 43 (61%) είναι ρωσικά ΒΜΠ-3 και οι κατοχικές δυνάμεις 147 - περίπου τα διπλάσια.  

3) Αλλος Οπλισμός: Στο σύνολο του οπλισμού και του υλικού της Εθνικής Φρουράς η κατάσταση παραμένει αριθμητικά αμετάβλητη και σημαντικό μέρους αυτού πεπαλαιωμένο, με αυξημένες ανάγκες συντήρησης και αντικατάστασης. Στις κατοχικές δυνάμεις, το σύνολο του στρατιωτικού δυναμικού είναι σε καλή μηχανική και λειτουργική κατάσταση.

Αεροπορία – Αντιαρεπορικά Συστήματα - Ναυτικό: 

Εξαιτίας της απουσίας αντίστοιχων κυπριακών αεροπορικών και ναυτικών μέσων, η Τουρκία έχει πλήρη υπεροχή στον αέρα και στη θάλασσα. Στην Αεροπορία, χωρίς καθόλου πολεμικά αεροσκάφη, τα μόνα κάπως αξιόλογα πτητικά μέσα, που διαθέτει η Κύπρος στον τομέα αυτό, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ίσως τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mi-35P, τα οποία ωστόσο από το 2021 βρίσκονται σε προχωρημένη διαδικασία πώλησης και αφαίρεσης τους από τη δύναμη της Εθνικής Φρουράς. Αναφορικά  με τις αντιαεροπορικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός από κάποια μέσα τοπικής άμυνας η Εθνική Φρουρά στηρίζεται εξ ολοκλήρου, όσον αφορά τα αντιαεροπορικά μέσα μικρού και μέσου βεληνεκούς, στα ρωσικά συστήματα εδάφους αέρος Tor M-1 και Buk Μ1-2.

Στο Ναυτικό, η Κύπρος διαθέτει αριθμό σκαφών για περιπολίες και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά εκτός από κάποια βλήματα Exocet, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ικανότητα αντιμετώπισης του τουρκικού στόλου ή των παράνομων δραστηριοτήτων του στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Οσον αφορά στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), που αριθμεί 950 άτομα, διαθέτει 61 άρματα μάχης M-48A5 MOLF, 80 ΤΟΜΠ Λεωνίδας και δυνάμεις Πυροβολικού. Αντίστοιχα, οι βρετανικές δυνάμεις στο νησί αποτελούνται από 2.260 άτομα ενώ διαθέτον σμήνος 8 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado GR4 και 6 Typhoon FGR4. Αυξημένη σε ανθρώπινο δυναμικό παρουσιάζεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η οποία ανέρχεται στα 923 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σλοβακία και την Αργεντινή. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA