Μενού
  • Α-
  • Α+

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που βρίσκεται υπό ψήφιση στο κοινοβούλιο, καθώς με βάση τις νέες διατάξεις οι οδηγοί που κινούνται στις Εθνικές Οδούς και είναι κάτοχοι πλήρως αυτοκαθοδηγούμενων αυτοκινήτων θα επιτρέπεται να παρακολουθούν τηλεόραση πίσω από το τιμόνι την ώρα που το όχημά του βρίσκεται εν κινήσει!  Οι προτεινόμενες αλλαγές ήρθαν από το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο υποστηρίζει ότι αυτόνομα αυτοκίνητα είναι απολύτως ασφαλή και επιτρέπουν στους οδηγούς να ασχολούνται με οτιδήποτε... ακόμη και να παρακολουθούν μια ταινία από την οθόνη του αυτοκινήτου.

Διαβάστε ακόμη: Σαγκάη: Επιστήμονες μιλούν για την καθημερινότητα εν μέσω lockdown 

Μάλιστα, τα περισσότερα από τα πανάκριβα αυτοκαθοδηγούμενα αυτοκίνητα διαθέτουν και ενσωματωμένο σύστημα ψυχαγωγίας του οχήματος, όμως, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε έγκριση για πλήρως αυτόνομη οδήγηση στους δρόμους του Ηνωμένου Βασίλείου. Ομως, οι νέες διατάξεις που θέλει να περάσει στον Κώδικα Κυκλοφορίας το Υπουργείο Μεταφορών περιγράφει πως τα συγκεκριμένα οχήματα είναι «ικανά να οδηγούν με ασφάλεια χωρίς την επιτήρηση του οδηγού».

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για τα αυτοκίνητα με χαρακτηριστικά υποβοηθούμενης οδήγησης, όπως το cruise control ή το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, αλλά για οχήματα με πλήρη έλεγχο της οδήγησης με το Υπουργείο να τονίζει πως: «Τα συγκεκριμένα οχήματα όταν οδηγούν με αυτόματο πιλότο, δεν χρειάζονται την παρακολούθηση φυσικού προσώπου» και μάλιστα επισημαίνει πως: «Οι οδηγοί θα μπορούσαν ακόμη και να στρέψουν την προσοχή τους σε οτιδήποτε πέρα από τον δρόμο».

«Πιο ''πράσινα'' και ασφαλή ταξίδια»

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που ζητάει από το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον να θέσει την υποσημείωση πως οι οδηγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επανακτήσουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους εφόσον αυτό χρειαστεί, παρά το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με συστήματα ασφαλείας. Στις προϋποθέσεις του νέου νόμου αναφέρεται ως προαπαιτούμενο ο οδηγός να κατέχει δίπλωμα οδήγησης και παράλληλα να αποφεύγουν τη χρήση συσκευής χειρός, όπως ένα κινητό ή tablet.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα αυτόνομα οχήματα «...θα προειδοποιήσουν εγκαίρως τον οδηγό εφόσον χρειαστεί να επιστρέψει στον έλεγχο του αυτοκινήτου». Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι οι οδηγοί δεν θα θεωρηθούν υπεύθυνοι εάν εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα, καθώς σε αυτήν την περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για αποζημιώσεις!

Μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών, Ρούντι Χάρισον περιέγραψε ως «ορόσημο την εισαγωγή οχημάτων αυτόνομης οδήγησης στον Κώδικα Κυκλοφορίας», υποστηρίζοντας πως τα συγκεκριμένα οχήματα θα κάνουν τα ταξίδια πιο «πράσινα», ασφαλέστερα και πιο αξιόπιστα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA