Μενού
  • Α-
  • Α+

Μάχη για την επανεκλογή του δίνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απέναντι στη Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές εκλογές. Ο Μακρόν έχει καθαρό προβάδισμα από τον πρώτο γύρο και οι δημοσκοπήσεις τον βγάζουν νικητή, ωστόσο το αποτέλεσμα στις κάλπες της Γαλλίας θα κρίνει δύο πράγματα: Το μέλλον της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια και την ευρωπαϊκή προοπτική της. 

Διαβάστε ακόμηΕκλογές στη Γαλλία: 10 σημεία στα οποία διαφέρουν ο Μακρόν και η Λεπέν σύμφωνα με τη Ηandelsblatt

Ο Εμανουέλ Μακρόν εδώ και 15 μέρες κινητοποίησε τους Γάλλους πολίτες να πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν, προκειμένου να μην κερδίσει η Λεπέν, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη. Ο Εμανουέλ Μακρόν θύμισε μάλιστα την περασμένη Παρασκευή στους ομοεθνείς του την κατάληξη της χαλαρής βρετανικής ψήφου στην περίπτωση του Brexit, σχολιάζοντας πως «σκεφτείτε τι έλεγαν οι Βρετανοί πολίτες λίγες ώρες πριν από το Brexit ή στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν συμβεί η εκλογή του Τραμπ: «Δεν θα πάω», όπως περιέγραψε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε «μπορώ να σας πω ότι το μετάνιωσαν την επόμενη μέρα».

Η διαδικασία στις εκλογές της Γαλλίας

Στο σημερινό, δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, οι κάλπες ανοίγουν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), οπότε και θα αρχίσει η προβολή με exit poll του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο θα ανακοινώσει μαζί με τον τελικό νικητή, η Γαλλική τηλεόραση.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους αναλυτές, η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στη σημερινή αναμέτρηση έχει σχεδόν προεξοφληθεί, αλλά όχι με ένα συντριπτικό ποσοστό (της τάξης του 66% του 2017) επί της αντιπάλου του, όταν είχε επικρατήσει πανηγυρικά, ως το «νέο αίμα» στη γαλλική πολιτική σκηνή. Στον αντίποδα, οριακή αναμένεται η νίκη του σημερινού Προέδρου επί της Μαρίν Λε Πεν σήμερα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού από τη μια και ο πόλεμος στην Ουκρανία από την άλλη, φρέναραν την ταχύτητα του κυβερνητικού έργου, αλλά και την εμπέδωση της δημοφιλίας του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA