Μενού
  • Α-
  • Α+

Σφίγγει ο κλοιός στην Κίνα αναφορικά με τον κορονοϊό καθώς μετά τη Σαγκάη, που βλέπει τους θανάτους των πολιτών της να αυξάνονται καθημερινά, υπάρχει πλέον έντονη ανησυχία και στο Πεκίνο, περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το μεγάλο λιμάνι. «Η κινεζική πρωτεύουσα κάνει αγώνα δρόμου για να εντοπίσει την επιδημία που μπορεί να έχει εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα εδώ και μια εβδομάδα», δήλωσαν οι αρχές της πόλης το Σάββατο, αυξάνοντας την προοπτική ότι σύντομα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυστηρότεροι περιορισμοί σύμφωνα με άλλες κινεζικές πόλεις.

Διαβάστε ακόμη: Σαγκάη: Βίντεο με την απόγνωση των κατοίκων διαγράφηκε από το κινεζικό Διαδίκτυο

Το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει στην ανάληψη «επείγουσας» δράσης για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, όλη η πόλη πρέπει να αναλάβει δράση χωρίς καθυστέρηση», τόνισε η Πανγκ Σινγκχούο, αξιωματούχος της υπηρεσίας υγείας της πρωτεύουσας, τονίζοντας πως πιθανόν ο SARS-CoV-2 εξαπλωνόταν με «αόρατο τρόπο» τις τελευταίες ημέρες.

Οι αξιωματούχοι του Πεκίνου δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι παρακολουθούσαν κρούσματα σε πολλές περιοχές και αφορούσαν φοιτητές, τουριστικές ομάδες και εργαζόμενους στην εσωτερική διακόσμηση. Η πρωτεύουσα ανέφερε 22 νέα τοπικά κρούσματα το Σάββατο. «Η πόλη έχει δει πρόσφατα αρκετά κρούσματα που περιλαμβάνουν πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης και ο κίνδυνος συνεχιζόμενης και απαρατήρητης μετάδοσης είναι υψηλός. Η κατάσταση είναι επείγουσα», δήλωσε ο δημοτικός υπάλληλος Τιαν Γουέι στους δημοσιογράφους το Σάββατο. «Όλη η πόλη πρέπει να δράσει άμεσα».

Εκλεισε το πρώτο σχολείο στην πόλη

Στο Πεκίνο, οι αρχές κινητοποιήθηκαν για να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, καθώς περισσότερα από 20 κρούσματα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ένα γυμνάσιο στο οποίο εντοπίστηκαν πολλαπλά κρούσματα έκλεισε την Παρασκευή, ενώ οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της περιοχής θα περάσουν από αρκετά τεστ Covid-19 την ερχόμενη εβδομάδα.

Αρκετές κοινότητες στην ίδια περιφέρεια τέθηκαν επίσης υπό «διαχείριση ελέγχου», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας έναν όρο που συνήθως σημαίνει ότι απαγορεύεται στους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ υποβάλλονται σε εξετάσεις. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν επίσης τους γονείς να μην ταξιδέψουν εκτός της πόλης λόγω του κινδύνου να μεταφέρουν πίσω τη μόλυνση.

Στο κόκκινο η αγωνία των πολιτών 

Η αγωνία για τον περιορισμό της επιδημίας έρχεται καθώς αυξάνεται ο φόβος σε όλη την Κίνα ότι θα μπορούσαν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, καθώς η χώρα εμμένει στην αυστηρή πολιτική »μηδενικού covid». Αυτή η πολιτική έχει αντιμετωπίσει την πιο σκληρή της πρόκληση από την 1η Μαρτίου, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον προκάλεσε πολλές ταυτόχρονες επιδημίες σε διάφορες πόλεις.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα στην Κίνα, λόγω των μεγάλων κρουσμάτων στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν και τη Σαγκάη. Τα λουκέτα και η σκληρή καραντίνα στη Σαγκάη έχουν προκαλέσει οργή και απόγνωση μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι αγωνίζονται για πρόσβαση σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη. Η πόλη είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν επρόκειτο να εφαρμόσει πλήρες, αστικό λουκέτο, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους απροετοίμαστους όταν οι αξιωματούχοι άλλαξαν γρήγορα πορεία στα τέλη του περασμένου μήνα.

Οι περιορισμοί επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές, με αρκετές δεκάδες πόλεις να εφαρμόζουν κάποια μορφή lockdown, σύμφωνα με μια καταμέτρηση νωρίτερα αυτό το μήνα. Το Σάββατο αναφέρθηκαν νέα τοπικά κρούσματα σε 19 επαρχίες, σύμφωνα με τα εθνικά στοιχεία.

Υψώνουν φράχτες σε κτίρια στη Σαγκάη

Νέα σκληρά μέτρα παίρνει και η Σανγκάη για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων. Σε ένα νέο βήμα για το lockdown, οι Αρχές στήνουν φράχτες έξω από τις εξώπορτες κτιρίων στα οποία έχουν εντοπιστεί κρούσματα Covid-19. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμφανιστεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν ανθρώπους που φορούν ολόσωμες προστατευτικές στολές να στήνουν πράσινους φράχτες στις πόρτες των κτιρίων, ή, σε κάποιες περιπτώσεις, να βάζουν μεταλλικά περιφράγματα στις εισόδους.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ και πρακτορείων, μεταξύ των οποίων το Reuters και ο Guardian, οι φράχτες τοποθετούνται γύρω από συγκροτήματα που έχουν χαρακτηριστεί «σφραγισμένες περιοχές», σε κτίρια όπου τουλάχιστον ένα άτομο βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊο. Ακόμα, έχουν κυκλοφορήσει εικόνες που δείχνουν τις Αρχές να «μπλοκάρουν» ολόκληρους δρόμους με ψηλούς φράχτες.

Μας περιφράσσουν «σαν να είμαστε ζώα»

«Δεν είναι κίνδυνος πυρκαγιάς;» είπε ένας χρήστης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo. «Αυτό είναι μεγάλη ασέβεια προς τα δικαιώματα των ανθρώπων μέσα, η χρήση μεταλλικών φραγμάτων για να τους περικλείουν σαν οικόσιτα ζώα», είπε ένας άλλος. Στην ανατολική συνοικία Pudong της Σαγνκάης, κάτοικοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν φωτογραφίες εργαζομένων με λευκές στολές που εγκαθιστούν πράσινους φράχτες ύψους άνω του 1,5 m έξω από κτίρια για να εμποδίσουν τους κατοίκους να βγουν.

Ένα βίντεο δείχνει τους κατοίκους να φωνάζουν από τα μπαλκόνια στους εργάτες που προσπαθούσαν να στήσουν φράχτη πριν υποχωρήσουν και τον αφαιρέσουν. Άλλα βίντεο καταγράφει οργισμένους ανθρώπους να γκρεμίζουν φράχτες. Οι Αρχές είπαν ότι τα εμπόδια θα πρέπει να αφήνουν αρκετό χώρο για τη διεξαγωγή τεστ Covid-19 και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «προσέχουν για τη δική τους ασφάλεια» κατά την εγκατάσταση των περιφραγμάτων. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Θα φοβηθεί ο ιός αυτούς τους φράχτες, ας περιμένουμε να δούμε», είπε ένας κάτοικος της Σανγκάης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας επιχειρηματίας στην πόλη έβαλε ετικέτα σε μια φωτογραφία των φράχτων: «Πού είμαι; Τι χρονιά είναι? Έχω ταξιδέψει στον χρόνο;». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA