Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Β’ γύρος των εκλογών της Γαλλίας είναι σε πλήρη εξέλιξη από το πρωί της Κυριακής (24/4), με τον Εμανουέλ Μακρόν να ασκεί το δικαίωμά του και να προσέρχεται στην κάλπη.  Ο Γάλλος πρόεδρος, που «κονταροχτυπιέται» με τη Μαρίν Λεπέν για την επανεκλογή του, με μήνυμά του στο Twitter ζήτησε από τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες, έτσι ώστε να μην επιτρέψουν στην αποχή να παίξει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών.

«Ψηφίστε! Στις χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Γαλλίας, που προσέρχονται στις κάλπες: Σας ευχαριστώ. Στα εκλογικά τμήματα των πόλεων της χώρας μας, εσείς είστε η καρδιά της δημοκρατίας που χτυπά», έγραψε στο μήνυμά του ο Μακρόν, συνοδεύοντάς του από τη στιγμή που ρίχνει τη δική του ψήφο στην κάλπη.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία της χώρας, Μπριζίτ, συνομίλησε στη συνέχεια με ψηφοφόρους, ενώ το επιτελείο του ετοιμάζει πυρετωδώς το σκηνικό για την ομιλία του απόψε στο «Πεδίον του Άρεως» στο Παρίσι, όπου θα ανακοινώσει την ανανέωση της θητείας του για άλλα πέντε χρόνια – κάτι που ουδείς άλλος προκάτοχός του στο αξίωμα δεν έχει καταφέρει από το 2002, όταν ξανανίκησε ο Ζακ Σιράκ (τότε τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί) στο β΄ γύρο, είτε την ήττα του – κάτι που, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η πιο κρίσιμη αναμέτρηση

H ψηφοφορία είναι σε εξέλιξη στις εκλογές που θα κρίνουν εάν ο ευρωπαϊστής Μακρόν θα παραμείνει στο πόστο του, ή θα αλώσει το Ελιζέ η ακροδεξιά ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν, κάτι που θα ισοδυναμούσε με πολιτικό σεισμό. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδωσαν στον Μακρόν ένα σταθερό και ελαφρώς αυξανόμενο προβάδισμα, καθώς οι αναλυτές είπαν ότι η Λεπέν - παρά τις προσπάθειές της να αμβλύνει την εικόνα της και να μετριάσει ορισμένες από τις πολιτικές του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, στο Εθνικό Ράλι – εξακολουθεί να προκαλεί φόβο σε πολλούς.

Αλλά μια νίκη-έκπληξη της Λεπέν δεν μπορεί να αποκλειστεί. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ουδείς εκ των δύο μονομάχων μπορεί να υπολογίζει σε αρκετούς βασικούς υποστηρικτές για να κερδίσει, πολλά θα εξαρτηθούν από εκείνους που εξακολουθούν να σταθμίζουν το άγχος για τις επιπτώσεις μιας ακροδεξιάς προεδρίας ενάντια στην οργή για τα λάθη του Μακρόν από την εκλογή του το 2017. Μια νίκη της Λεπέν θα σηματοδοτούσε πολιτική αναταραχή για τις δυτικές δημοκρατίες στο ίδιο επίπεδο με το Brexit ή τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ., τερματίζοντας δεκαετίες διακυβέρνησης από Γάλλους ηγέτες του κυρίαρχου πολιτικού τόξου και μια απειλή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάτω από 30% το ποσοστό συμμετοχής μέχρι στιγμής 

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται μέχρι στιγμής η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς το ποσοστό της ανέρχεται σε 26,41% έως τη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια χρονική στιγμή στις εκλογές του 2017, όταν ανερχόταν στο 28,23%, όμως υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022 πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανερχόταν σε 25,48% έως το μεσημέρι.

Αναλυτές αναφέρουν ότι μια χαμηλή συμμετοχή προστίθεται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει το τελικό αποτέλεσμα. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, όταν και αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA