Μενού
  • Α-
  • Α+

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στο επιτελείο του Μακρόν αλλά και στην περιοχή γύρω από τον πύργο του Άϊφελ όπου έχουν συγκεντρωθεί οι υποστηρικτές του για να πανηγυρίσουν την ευρεία νίκη του Γάλλου προέδρου με 16 μονάδες διαφορά από την Μαρίν Λεπέν. Το πρώτο exit poll των γαλλικών εκλογών έδειξαν νίκη Μακρόν με 58% έναντι 42% της ακροδεξιάς αντιπάλου του. Έτσι, γίνεται ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος τα τελευταία 20 χρόνια που ανανεώνει τη θητεία του. Ο τελευταίος ήταν ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος επανεκλέχθηκε το 2002, με την πρώτη του εκλογή να είναι το 1995. Έκτοτε, οι Σαρκοζί και Ολάντ που ακολούθησαν, δεν είχαν καταφέρει να πείσουν τους Γάλλους πολίτες και αρκέστηκαν σε μια θητεία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει μια δεύτερη εκλογή στη θέση του προέδρου της Γαλλίας, με την πρώτη να έρχεται τον Μάιο του 2017. Έτσι, για την επόμενη πενταετία ο Μακρόν θα είναι ο Γάλλος πρόεδρος έχοντας μπροστά του μεγάλες προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ό,τι αφορά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανέμενε τη νίκη του έναντι της Μαρίν Λεπέν η οποία εκφράζει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με τους «27».

«Ευχαριστώ» ήταν η πρώτη του λέξη. «Ευχαριστώ φίλοι μου, συμπατριώτες μου εδώ στο Παρίσι αλλά και παντού, σε όλη τη γαλλική επικράτεια», πρόσθεσε.  «Μετά από πέντε χρόνια μετασχηματισμού, μία πλειοψηφία μου έκανε την τιμή να μου δώσει την προεδρία της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, τους παράγοντες, τους ανθρώπους που με συνόδευσαν στην πορεία μου, όλους εκείνους που είναι μαζί μου από την αρχή κι έκαναν την επανεκλογή μου υπαρκτή. Ξέρω ότι δώσατε μεγάλη ενέργεια, κάνατε μεγάλη προσπάθεια. Ευχαριστώ και θα κάνω αυτό που πρέπει, αυτό που σας πρέπει. Ευχαριστώ».

Ο Μακρόν ευχαρίστησε τους Γάλλους και τις Γαλλίδες που του έδειξαν εμπιστοσύνη για μια ανεξάρτητη Γαλλία και πιο ισχυρή Ευρώπη με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις βαθύτατες, προκειμένου να δώσουμε μια νέα πνοή στην καινοτομία, την οικολογία. Η Γαλλία θα γίνει ένα μεγάλο έθνος οικολογίας. Μήνυμα έστειλε και σε όσους τον ψήφισαν στον β' γύρο για να αποφευχθεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία. Αναφερόμενος σε όσους απείχαν, ανέφερε ότι πρέπει και εκεί να υπάρξουν απαντήσεις. «Δεν είμαι πια υποψήφιος κάποιου κόμματος, είμαι ο πρόεδρος όλων», ανέφερε, καλώντας τους υποστηρικτές του να μην αποδοκιμάζουν την Μαρίν Λεπέν. 

Παρόλα αυτά, η Μαρίν Λεπέν, μιλώντας λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων υπογράμμισε το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που έλαβε. Η ακροδεξιά υποψήφια χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του Μακρόν ανέφερε ότι θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα για την ίδια πολύ μεγάλη επιτυχία. Παραδέχθηκε ότι σήμερα δόθηκε πολύ μεγάλη εξουσία στον Μακρόν, αλλά και ότι η ίδια έχει μεγάλη δύναμη να ασκήσει αντιπολίτευση στα πεπραγμένα Μακρόν. «Από σήμερα ξεκινά η μεγάλη μας μάχη για τις βουλευτικές εκλογές» δήλωσε η ηττημένη Λεπέν.

Πάντως, χιλιάδες οπαδοί του Μακρόν ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα δηλώνοντας χαρούμενοι «με τη νίκη και το σκορ» του - μια διαφορά 16 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Λεπέν, αλλά σε γαλλικές εφημερίδες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους επειδή «το μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων συρρικνώνεται. Είμαστε ακόμα κάτω από το 60%».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Μελανσόν: Πολύ καλό νέο η επανεκλογή Μακρόν

Με ανακούφιση αλλά και κριτική διάθεση σχολίασε τη νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, ο αριστερός ηγέτης Ζαν - Λουκ Μελανσον ο οποίος στον α' γύρο βγήκε τρίτος. Όπως είπε, «είναι πολύ καλό νέο για την ενότητα της Γαλλίας» η επανεκλογή του Γάλλου προέδρο. Επιτέθηκε ωστόσο στις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρον, κυρίως στα θέματα της οικονομίας. Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο εγγυημένο εισόδημα, στην αύξηση του ηλικιακού ορίου για την συνταξιοδότηση αλλά και την ακρίβεια. Κάλεσε τους πολίτες παράλληλα, να ενταχθούν περισσότερο και πιο ενεργά στην πολιτική λέγοντας «μη σταματάτε, μπείτε στην δραση, ενεργοποίηθειτε».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ συγχαίρουν τον Μακρόν

 Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εξέφρασαν τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο twitter. «Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας. Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση». «Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια», έγραψε στο twitter.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το συγχαρητήριο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γαλλικά για την επανεκλογή Μακρόν 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αυτά τα 3 χρόνια της πρωθυπουργικής του θητείας δεν έχει κρύψει τον φιλικό δεσμό που τον συνδέει με τον Γάλλο Πρόεδρο, έγραψε συγχαρητήριο μήνυμα για την επανεκλογή του και μάλιστα στα γαλλικά.

«Συγχαρητήρια Emmanuel Macron! Μία σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη, τη δημοκρατία!» έγραψε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA