Μενού
  • Α-
  • Α+

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλει την ποινή των ισοβίων στον ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, ο οποίος κατηγορήθηκε από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί το 2013 με στόχο την ανατροπή του Τούρκου προέδρου από την εξουσία. Ο Καβάλα ήταν αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο, το οποίο του είχε προσάψει 17 κατηγορίες συνολικά και βρίσκεται στη φυλακή εδώ και περίπου 4 χρόνια.

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, επικράτησε τεράστιος αναβρασμός μέσα στη δικαστική αίθουσα κι ακούστηκαν συνθήματα κατά του Ερντογάν από το ακροατήριο. Μάλιστα, ο δικαστής αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση δύο φορές για να αναγνώσει την απόφαση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η καταδίκη του Καβάλα δεν είναι τελεσίδικη καθώς μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28 Μαΐου 2013. Η αρχική διαδήλωση έγινε υπό την ηγεσία των οικολόγων, κατά την καταστροφή του πάρκου Γκεζί για την ανοικοδόμηση ενός εμπορικού κέντρου. Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε ταραχές σε όλη τη χώρα, όταν μια ομάδα που κατέβαλε το πάρκο δέχθηκε επίθεση από την Αστυνομία. Το κύμα των διαδηλώσεων από τότε έχει διευρυνθεί και αναπτύσσεται σε ευρύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ομόθυμη καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα

Η Καρολάιν Στόκφορντ, η εκπρόσωπος του Pen Club, μιας οργάνωσης που προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, προέτρεψε τους δικαστές «να αφήσουν στην άκρη τα τηλέφωνά τους» για να ακούσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λάμβαναν εντολές μέσω των κινητών τους.

Ο ίδιος ο Καβάλα έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, πριν αποσυρθούν οι δικαστές.

Ο Καβάλα δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης. Ο Καβάλα είχε απαλλαγεί τον Φεβρουάριο του 2020 για τις κατηγορίες που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του 2013, όμως συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, προτού καν να προλάβει να επιστρέψει στο σπίτι του, και στάλθηκε ξανά στη φυλακή, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης το 2016. Στη συνέχεια, η τουρκική δικαιοσύνη ακύρωσε την απαλλαγή του για την κατηγορία που αφορούσε τις διαδηλώσεις του 2013.

«Καταστροφικό πλήγμα για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την καταδίκη του φιλάνθρωπου σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο της Τουρκίας. Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι η δικαστική απόφαση αψηφά τη λογική και ότι οι αρχές δεν κατάφεραν, κατ’ επανάλειψη, να παρουσιάσουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τις αβάσιμες κατηγορίες. «Αυτή η άδικη ετυμηγορία δείχνει ότι η δίκη για το Γκεζί ήταν απλώς μια προσπάθεια φίμωσης των ανεξάρτητων φωνών», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA