Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα... λάθος στη μετάφραση οδήγησε σε αυτό που παγκοσμίως αποκαλείται «False Alarm», καθώς  ο συναγερμός γύρω από τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, τελικά δεν ισχύει! Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει με δηλώσεις του ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, όμως, αποδείχτηκε ότι υπήρξε ένα μικρό, αλλά ουσιαστικό λάθος στη μετάφραση. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέος συναγερμός στο Τσερνόμπιλ - «Μη φυσιολογικά τα ποσοστά ραδιενέργειας»

Συγκεκριμένα, όπως μετάδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γκρόσι είχε δηλώσει πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό τελεί «υπό ανωμαλία», ωστόσο όπως φαίνεται το νέο κείμενο θέλει τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ να λέει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι «κανονικό».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η αναστάτωση που προκλήθηκε, οφείλεται σε λανθασμένη μετάφραση των δηλώσεων του Γκρόσι, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση «at normal» και όχι τη λέξη «abnormal» για να περιγράψει την κατάσταση στο ουκρανικό εργοστάσιο που είχε δεχτεί τα ρωσικά πυρά κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το 1986 δεν είχε προηγούμενο

Παρότι στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ είχαν γίνει κι άλλα ατυχήματα, αυτό που συνέβη, όμως, ανήμερα της 26ης Απριλίου του 1986, τότε Μεγάλη Εβδομάδα στην Ελλάδα, δεν είχε προηγούμενο στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Μία έκρηξη και πυρκαγιά στη 01:23 της 26ης Απριλίου του ’86 στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από το Κίεβο, εξερράγη στη διάρκεια ενός τεστ ασφαλείας.

Οι αλυσιδωτές εκρήξεις του πυρηνικού σταθμού οδήγησαν σε συμβάν της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας, με εκατοντάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολύ περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε. Επί δέκα ολόκληρες ημέρες, το πυρηνικό καύσιμο θα συνεχίσει να καίει, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία που θα μολύνουν, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μέχρι και το 75% της Ευρώπης, αλλά κυρίως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, που ήταν τότε σοβιετικές δημοκρατίες. Οι σοβιετικές αρχές θα επιχειρήσουν να κρύψουν το δυστύχημα και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παρενέβη δημόσια για το θέμα μόνο στις 14 Μαΐου.

Συνολικά 116.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν το 1986 από τη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, η οποία παραμένει σήμερα σχεδόν ακατοίκητη. Τα επόμενα χρόνια, άλλοι 230.000 θα έχουν την ίδια τύχη.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, περίπου 600.000 εργάτες εστάλησαν στον τόπο του δυστυχήματος με μικρή, ακόμη και καθόλου προστασία για να σβήσουν την πυρκαγιά, να κατασκευάσουν ένα περίβλημα από μπετόν για να απομονώσουν τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα και να καθαρίσουν τη γύρω περιοχή. Η Greenpeace υπολόγισε το 2006 σε 100.000 τον αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA