Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για ένα νέο πυραυλικό χτύπημα στην Υπερδνειστερία. Αυτό μετέδωσε το απόγευμα της Τρίτης το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έρχεται από την καρδιά του Κιέβου, σκοπός είναι οι Ρώσοι να κατηγορήσουν την Ουκρανία. Οι κάτοικοι έλαβαν γραπτό μήνυμα το οποίο λέει «να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή»!

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοίγει μέτωπο και με τη Βρετανία η Ρωσία - Η απάντηση στις «απειλές» του Λονδίνου

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν επιθυμούν να κάνουν κακό στους αμάχους, ωστόσο όσοι παραμείνουν θα θεωρηθούν ως ομάδες δολιοφθοράς», αναφέρει το μήνυμα, ενώ δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι τις 7 το απόγευμα. Οι αξιωματικοί πληροφοριών της Ουκρανίας δηλώνουν ότι δεν εμπλέκονται σε όλη αυτή την ιστορία, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να εμπλέξει στον πόλεμο την περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Σημειώνεται ότι το Κίεβο κατηγόρησε την Τρίτη τη Μόσχα ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» τη μολδαβική αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, έπειτα από σειρά εκρήξεων που εγείρουν φόβους για διάχυση του πολέμου στην περιοχή.

«Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας, κάτι που υποδηλώνει ότι η Μολδαβία θα πρέπει να αναμένει να δεχθεί "καλεσμένους"», δήλωσε μέσω Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, αναφερόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Εάν η Ουκρανία πέσει αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: η Ουκρανία θα διασφαλίσει οπωσδήποτε τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Λαβρόφ: «Πραγματική η πιθανότητα η σύγκρουση να γίνει πυρηνική»

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ διεξάγει πόλεμο με τη Ρωσία στην Ουκρανία και ότι υπάρχει «πολύ σοβαρός» κίνδυνος η σύγκρουση να μετατραπεί σε πυρηνική. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας, κατηγόρησε τους ηγέτες της Δύσης ότι διακινδυνεύουν έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο προμηθεύοντας βαρέα όπλα στην Ουκρανία με στόχο «να φθείρουν τον ρωσικό στρατό» – έναν στόχο που περιέγραψε ως «ψευδαίσθηση».

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» είπε χαρακτηριστικά ενώ κατηγόρησε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι «έριξαν λάδι στη φωτιά» προμηθεύοντας όπλα στα ουκρανικά στρατεύματα. Συγκεκριμένα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του ότι προσπαθούν να εκφοβίσουν τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή  και είπε ότι οι εντάσεις μεταξύ ανατολής και δύσης είναι τώρα χειρότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια της κουβανικής πυραυλικής κρίσης στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου. «Η Μόσχα κατάλαβε πώς συμπεριφερόταν η Ουάσιγκτον. Η Ουάσινγκτον κατάλαβε πώς συμπεριφερόταν η Μόσχα. Τώρα απομένουν λίγοι κανόνες».

Και πρόσθεσε: «Σε εκείνα τα χρόνια, υπήρχε ένας δίαυλος επικοινωνίας που εμπιστεύονταν και οι δύο ηγέτες. Τώρα δεν υπάρχει τέτοιο κανάλι. Κανείς δεν προσπαθεί να το δημιουργήσει. Η Αμερική δημιούργησε μια «γραμμή αποκλιμάκωσης» προς τη Μόσχα τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία», αλλά είπε ότι η ρωσική πλευρά σταμάτησε να απαντά.

«Ο Ζελένσκι είναι ένας καλός ηθοποιός»

Ερωτώμενος για την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου, ο Λαβρόφ απάντησε: «Ο κίνδυνοι είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε». Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ήταν ηθοποιός πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε. «Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», σημείωσε ακόμη ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε. Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε ο Λαβρόφ.

«Ο πυρηνικός κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός»

Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου. «Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA